Home » Savjetovalište » Pitanja » Rad i njega bolesnog djeteta

Rad i njega bolesnog djeteta

Pitanje od Dijane: Majka sam dvoje male djece: ćerkica 3 godine i sin 13 mjeseci: Radi se o sljedećem:

Moj sin je prije 9 mjeseci operisao glavu “kraniostenoza”,nakon toga su mu ustanovili problem na desnom bubregu,koji treba pratiti, nakon toga nam saopštavaju da ima i defekt na srcu koji takođe zasad treba pratiti…

U Fondu su mi rekli da nakon porodiljskog imam pravo na njegu djeteta od 4 mjeseca i to ako komisija odobri? Na zadnjoj kontroli su nam neurohirurzi rekli da kontrola više nije potrebna, ali da se prati od strane pedijatra. Pedijatar je dala izveštaj u kome stoji da dijete nije podobno za vrtić, što je i normalno .

Druga stvar: Trebam početi da radim, a radim u privatnoj firmi i imam ugovor na neodređeno ali me uslovljavaju na rad po smjenama. U redum, počela bih da radim,ali sam prinuđena takvo dijete poslati u vrtić, državni koji radi jednu smjenu i da strahujem hoće li pasti, ili ga ko udariti u glavu.

Molim vas da mi date neki odgovor na sve ovo, a posebno me zanima imam li ja prava produžavati bolovanje za njegu djeteta o čemu postoji validna ljekarska dokumentacija? Da li imam prava tražiti od šefa isključivo prvu smjenu zbog cjelokupne situacije?

Odgovor: Kao zaposlena u ovoj situaciji imate pravo na rad sa polovinom radnog vremena zbog njege djeteta, ako mu je potrebna posebna njega i to do navršene treće godine života. Takođe imate pravo i na bolovanje.
Međutim, mislim da bi radi dobijanja najkvalitetnijeg savjeta trebalo da dogovorite sastanak i donesete Ugovor o radu, a trebali bi mi i odgovori na par pitanja – kao npr. opis radnog mjesta, korišćenja prava na godišnji odmor i slično.

U svakom slučaju uslovljavanja ne smiju da postoje, a u Vašem slučaju postoji određen broj instrumenata koji je predvidio Zakon, a koji se mogu iskoristiti u cilju Vaše zaštite kao zaposlene.

Share This Post

Google1Yahoo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *