Home » Savjetovalište » Pitanja » Ugovor na određeno i porodiljsko

Ugovor na određeno i porodiljsko

Pitanje od Stanislave: Trudna sam, 7. mjesec trudnoće sa prvim djetetom. Radim za njemačku međunarodnu organizaciju koja u Crnoj Gori posluje po principu projekata. Kao i sve kolege, imam ugovor na određeno vrijeme i to do 31.12.2012 dok će sam projekt trajati do juna 2013. Sve kolege će dobiti  produžetak ugovora za tih 6 mjeseci dok mene zanima koja su moja prava iz postojećeg radnog odnosa.

Dakle sumirano:

– Vjerovatni termin porođaja  4.01.2013.

– Trajanje ugovora do 31.12.2012 (koji nije sklopljen sa konkretnim projektom već sa firmom).

– Trajanje projekta do 30.06.2013. Firma je registrovana u CG i obavezna da postuje lokalne zakone

Da li imam pravo na korištenje porodiljskog odsustva, kada ono počinje i u kom trajanju (samo 6 mjeseci za vrijeme trajanja projekta ili 12 mjeseci za koje vrijeme će firma postojati u Crnoj Gori)?  U slučaju potrebe ubjeđivanja sa poslodavcem na kojim članovima/stavovima Zakona o radu da insistiram?

Odgovor:  Ugovor na određeno vrijeme se ne može otkazati jedino ako je započeto porodiljsko bolovanje. Porodiljsko bolovanje traje 365 dana od dana rođenja djeteta i svaka zaposlena žena ima pravo na porodiljsko bolovanje koje joj poslodavac ne smije uskratiti.

Što se tiče pozivanja na članove Zakona, smatram da je najbolje da ukoliko nastane bilo kakav problem vezan za Ugovor o radu da nam se opet obratite, jer koji će se član primjenjivati zavisi od toga u kom vremenu će Ugovor biti otkazan, (ako bude otkazan) i iz kojih razloga će to biti učinjeno.

Nikada poslodavac ne naznači da je razlog neprodužavanja Ugovora ili otkaza trudnoća, već uglavnom to budu neki drugi razlozi.

Share This Post

Google1Yahoo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *