Home » Featured » Ugovor na određeno i trudnoća

Ugovor na određeno i trudnoća

Pitanje od Biljane: Obraćam Vam se iz razloga što imam nedoumice vezano za prava koja ostvarujem iz svog radnog odnosa. Zaposlena sam u OŠ već gotovo 3 godine (u kontinuitetu). Zadovoljavam uslove propisane za radno mjesto – nastavnik matematike i imam položen stručni ispit. Od zasnivanja radnog odnosa imam punu normu časova i pokrivam radno mjesto koje je upražnjeno nakon odlaska prethodnog nastavnika u penziju.  U drugom stanju sam, a planirani termin porođaja je 6. februar 2013.godine. Trenutno sam pod ugovorom koji mi se od početka ove nastavne godine podužava na po mjesec dana, uz mogućnost da ću od decembra mjeseca dobiti ugovor do kraja juna 2013.godine.

Imam sledeće nedoumice:

– Da li imam pravo na plaćeno porodiljsko odsustvo u trajanju od godinu dana, a ne do isteka ugovora?

– Da li sam u obavezi da, u slučaju da me poslodavac po isteku ugovora o radu pozove prije isteka porodiljskog odsustva, prekinem porodiljsko odsustvo i vratim se na posao da bih sačuvala radno mjesto?

– Koje uslove, po sadašnjem zakonu o radu, treba da ispunim da bi moj ugovor na odrađeno vrijeme bio preveden (po automatizmu) u ugovor na neodređeno vrijeme?

Odgovor: Naš Zakon razlikuje trudničko i porodiljsko bolovanje. Trudničko bolovanje traje za vrijeme trajanja trudnoće, porodiljsko bolovanje se otvora nakon porođaja. Međutim, porodiljsko bolovanje može najranije da se otvori 45 dana prije termina za porođaj, a obavezno 28 dana prije porođaja.

Od momenta otvaranja porodiljskog bolovanja poslodavac ne smije da rakine Ugovor o radu sa vama iako je zakljucen na određeno vrijeme, zbog isteka roka. Ali to može uraditi za vrijeme trajanja trudničkog bolovanja.

Shodno tome odgovori na Vaša pitanja su:

  1. Da, ukoliko otvorite porodiljsko bolovanje 23. Decembra (to je 45 dana prije termina).
  2. Niste u obavezi i bilo koja vrsta pritiska ove vrste se smatra mobingom.
  3. Da bi Vas Ugovor o radu bio preveden sa Ugovora na određeno vrijeme na neodređeno, mora da prodje 24 mjeseca od dana prvog produžetka Ugovora.

Za sve nejasnoće, budite slobodni da nam se obratite.

 

Share This Post

Google1Yahoo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *