Home » Featured » Prijetnja otkazom u toku trudnoće

Prijetnja otkazom u toku trudnoće

Pitanje od Brankice: Zaposlena sam već 6 mjeseci u jednom butiku. Osigurana sam od jula. U novembru mjesecu sam saznala da sam u drugom stanju. U startu sam imala prijeteći pobačaj, bila u bolnici, sada kući ležim i još je situacija ista. Imam terapiju do daljnjeg. Mom poslodavcu se to nije dopalo, kaže ne može to da mi plaća, nema i ostalo. Rekao je da mora ugovor da raskine. Novembarsku platu još nisam dobila, a izgubicu pravo i na porodiljsko. Znam da on nema pravo to da uradi, a ja još nisam u mogućnosti da se vratim na posao. Možete li mi išta reći šta mogu da uradim?

Odgovor: U Vašem slučaju važan je podatak da li je Ugovor o radu zaključen na određeno vrijeme ili neodređeno vrijeme. Ako je zaključen na određeno vrijeme i ističe prije mogućnosti da otvorite porodiljsko bolovanje, na žalost, poslodavac može da takav Ugovor raskine zbog isteka roka (porodiljsko bolovanje možete da otvorite 45 dana prije termina, a mora se otvoriti 28 dana prije termina). Ukoliko je riječ o Ugovoru na neodređeno vrijeme onda poslodavac teško može da raskine Ugovor o radu bez Vaše saglasnosti

Što se tiče plaćanja obaveza, obzirom da ste zaposlena koja je prijavljena, poslodavcu Fond za zdravstveno osiguranje refundira cjelokupnu zaradu u bruto iznosu, tako da razlog da nema novca nije opravdan.

Ukoliko imate dodatnih nejasnoca, obratite nam se.

 

Share This Post

Google1Yahoo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *