Home » Featured » Povratak na posao nakon isteka porodiljskog

Povratak na posao nakon isteka porodiljskog

Pitanje od Sare: Imala sam ugovor  na određeno u školi do avgusta 2012, gdje sam bila zamjena. Porodila sam se u aprilu 2012. i po automatizmu mi je produžen radni odnos do maja 2013. tj imam pravo na porodiljsko.  Nastavnica koju sam ja mijenjala još se nije vratila, a na moje mjesto je došla druga nastavnica. Interesuje me koja su moja prava od maja 2013?

Odgovor: Vi imate pravo da se vratite na posao u aprilu 2013. godine, tačnije 365 dana nakon rođenja djeteta. Vašim dolaskom na rad prestaje radni odnos nastavnice koja Vas zamjenjuje, a Vi biste trebali da nastavite da radite. Vaše dalje angažovanje zavisi ce od povratka zaposlene koju Vi zamjenjujete.

 

 

 

Share This Post

Google1Yahoo

2 Responses to Povratak na posao nakon isteka porodiljskog

 1. maja djuretic Reply

  December 11, 2012 at 11:59

  Postovani,
  mojoj sestri,koja radi u privatnoj firmi,istice porodiljsko bolovanje. Beba je rodjena 6 marta,medjutim njoj su u pravnoj sluzbi rekli da joj je porodiljsko bolovanje otvoreno 18 februara i da tada mora da se vrati na posao. Zanima me-zar nema pravo na 365 dana od rodjenja djeteta,sto bi znacilo da mora da pocne tek 6. marta? Takodje, da li ima pravo da iskoristi i odmor od prosle godine i da li mora da ga iskoristi do juna tekuce godine?
  hvala,pozz

  • Kristina Reply

   December 12, 2012 at 11:25

   Porodiljsko bolovanje se zavrsava 365 dana od dana rodjenja djeteta, nezavisno od toga kada je pocelo, sto znaci da ste u pravu i da Vasa sestra treba da pocne da radi 6. februara.
   Ima pravo na odmor, jer radni odnos u vrijeme trajanja porodiljskog bolovanja miruje. Nacin koriscenja godisnjeg odmora je isti kao da nije isla na porodiljsko bolovanje.
   Odgovor Milice Kadović, pravnika u savjetovalištu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *