Home » Featured » Produženje radne dozvole i manja zarada od zagarantovane

Produženje radne dozvole i manja zarada od zagarantovane

Pitanje od Snežane: Imala bih više pitanja jer sve se zakomplikovalo. Kao prvo srpski sam državljanin ali živim u Crnoj Gori, radim i nedavno sam se porodila. Još nemam papire, a jedino što sam uspjela da završim je radna viza na godinu dana. U radnom sam odnosu od marta ove godine. Pošto sam zaratila sa gazdom zbog neplaćanja doprinosa, čula sam da planira da mi da otkaz u martu i da mi neproduži tu radnu vizu. Raspitala sam se i saznala da samo on lično može da je produži što on vjerovatno neće, pa me interesuje šta dalje da radim, kome da se obratim?

Na porodiljskom sam od avgusta i do septembra sljedeće godine bi trebalo da primam te uplate. Drugo, uplaćeni su mi svi doprinosi ali pošto sam navodno manje od šest mjeseci bila zaposlena prije porodiljskog, sada mi se uplaćuje 70 odsto zarade ali sam saznala da firma od socijalnog dobilja refundaciju 100 odsto. Bila sam i u Inspekciji rada ali veze vjerovatno rade, pa mi je jedna gospođa rekla da ja imam pravo da tražim samo koliko mi je po zakonu dozvoljeno, a ostalo sve preko suda mogu da pokrenem. Iskreno i Vi znate da to nije ok i u redu, jer bukvalno pere pare preko mene i uzima tih 30 odsto za sebe. Šta sad ja da radim?

Inače, imam ugovor na određeno na kojem piše datum od kad sam zaposlena ali ne i datum do kad, mada ja taj ugovor nisam potpisala pa sad se i oko toga tužimo. Interesuje me Vaše mišljenje oko toga da li oni sad mogu da ospore taj dokument da važi i da prekinu svaki kontakt samnom i tvrde da nisam ni bila u radnom odnosu. Pokrenula sam taj postupak zato što ugovor – prvo nisam ja potpisala, drugo stavili su mi da radim kao pomoćni radnik gde je naravno koeficijent najmanji pa tako uplaćuju doprinose na minimalac, a nisam radila na toj poziciji.

Odgovor  od pravnice Milice Kadović: Tačno je da poslodavac treba da produži dozvolu za rad, jer jedan od uslova za njeno dobijanje je postojanje Ugovora o radu, sa tim ili drugim poslodavcem. Međutim, to je manji problem jer ako biste našli drugi posao novi poslodavac bi lako riješio Vaš status sa jedne strane, a sa druge ako dobijete otkaz dozvola za rad Vam nije potrebna, jer se ona vezuje za poslodavca koji je dostavio zahtjev.

Što se tiče prestanka Ugovora o radu, posto ste na porodiljskom poslodavac ne smije da raskine Ugovor. Radni odnos od momenta otvaranja porodiljskog do zaključenja odnosno nakon proteka roka od 365 dana od dana rođenja djeteta, miruje.

Što se tiče refundacije, tačno je da poslodavac dobija 100% bruto iznosa, što znači da mu država refundira zaradu i doprinose, i on je dužan da Vama isplati zaradu u punom neto iznosu. Takođe, prilikom podnošenja zahtjeva poslodavac je dužan da dostavi dokaz da ste primili zaradu, tako da je sumnjivo i kakve papire poslodavac dostavlja, jer na isplatnoj listi mora biti naznačen iznos zarade, Vi sigurno niste potpisali (ako ste potpisali) platnu listu na veći iznos nego što ste primili, tako da je pitanje sta je dostavljeno uz zahtjev.

Nesporno je da su Vaša prava po osnovu rada povrijeđena, a na žalost takođe je tačno da će inspekcija rada malo da uradi, tako da Vam ostaje da svoja prava zaštitite pred nadležnim sudom. Odluku o tome možete donijeti odmah i tražiti tu razliku od 30% ili da sačekate mart mjesec kako bi vidjeli da li će Vam produžiti Ugovor o radu.

Podatak o detaljima u vezi sa datumima u ugovoru samo znači da se taj Ugovor treba smatrati Ugovorom na neodređeno vrijeme. Po Zakonu o radu, čak i da nemate nikakav Ugovor, a radite, smatra se da ste zasnovali radni odnos na neodređeno vrijeme. Što se tiče raspoređivanja, morate imati dokaze na koje radno mjesto ste bili stvarno raspoređeni i da se ne poklapa sa Ugovorom. Ako za tu činjenicu kao dokazno sredstvo koristite svjedoke koji su zaposleni kod tog poslodavca, šta god da su Vam obećali da će reći vjerovatno neće ispuniti. Pošto ne znam detalje ne mogu u tom dijelu dati potpuniji odgovor.

 

Share This Post

Google1Yahoo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *