Home » Featured » Dugo porodiljsko kao razlog za otkaz?

Dugo porodiljsko kao razlog za otkaz?

stop trudnicaPitanje od Nine: Da li mogu dobiti otkaz (zaposlena sam na neodređeno) ukoliko sam bila na trudničkom i porodiljskom bolovanju 2 djece, pa malo radila pa 3 dijete. Da li im to može biti opravdanje? I koliko traje bolovanje poslije trećeg djeteta.

Radno vrijeme firme je od 9 do 15.30 i 15.30 do 22. Da li kao majka troje djece, od kojih je najstarije 4 god, mogu zahtijevati da radim samo prvu smjenu.

Odgovor od pravnice Milice Kadović: Sve zavisi šta je razlog za otkaz. Ako se ne nalazite trenutno na bolovanju, a postoji zakonski razlog onda možete dobiti otkaz. Bolovanje nakon rođenja trećeg djeteta traje 365 dana od dana rođenja djeteta.

Što se tice drugog pitanja, povlastice imaju samohrani roditelji.

Pitanje od Nine: Nema razloga osim što sam 3 godine na bolovanju zbog djece. Da li mogu na to da se pozovu, da li mi sleduje neka otpremnina?

Odgovor od pravnice Milice Kadović: Ne mogu na to da se pozovu. Na otpremninu imate pravo ukoliko Vas proglase tehnološkim viškom.

 

 

Share This Post

Google1Yahoo

4 Responses to Dugo porodiljsko kao razlog za otkaz?

 1. nela Reply

  March 5, 2013 at 10:49

  kakav je vas savjet povodom sledeceg

  radim kod privatnika, porodila sam se prije 10 mjeseci kako bih zadrzala posao morala sam se vratiti na radno mjesto nakon 40 dana od dana kad sam se porodila sta sam i uradila nakon mjesec dana sam dobila splet crijevi operisana sam i nakon mjesec dana opet sam morala vratiti se na posao jer mi je prijetio poslodavac otkazom, obzirom da sam majka 3 djece suprug radi takoodje , morala sam prihvatiti uslove jer je u danasnje vrijeme tesko podizati djecu samo s jednom platom, ja nisam osigurana a radim 4 godine kod istog poslodavca. Zeljela sam ga tuziti obzirom na stetu koju osjecam da mi je svojim ucjenama nanio medjutim ne zelim raditi u prazno.

 2. Milica Kadovic Reply

  March 28, 2013 at 07:03

  Postovana Nela,

  sva Vasa prava koja imate po osnovu porodiljskog bolovanja i socijalnog osiguranja su prekrsena.
  Necete raditi u prazno ukoliko prevashodno dokazete da ste bili zaposleni kod tog poslodavca, sto mozete uciniti putem Ugovora o radu, drugim pisanim dokumentom koji to potvrdjuje ili svjedocima, a uz medicinsku dokumentaciju ostalo je sve lako dokazati. Takodje, mozete se obratiti inspekciji rada prethodno, a ukoliko se bojite gubitka posla ucinite to anonimno ili se dogovorite sa njima da dodju u kontrolu ali da ne kazu ko je prijavio.

  Ukoliko su Vam potrebna bilo koja dodatna pojasnjenja, slobodno nas kontaktirajte.

  Pozdrav,
  Milica Kadovic

 3. Kiki Reply

  January 18, 2015 at 15:43

  u pravu si

 4. Kiki Reply

  January 18, 2015 at 15:51

  Postovana, radim u jednoj firmi 10god.imam dvoje djece i oba puta sam bila na porodiljskom bolovanju. Trudnicko nisam koristila mada mi je sa drugim djetetom bilo naporno stajati 7 sati svaki dan do otvaranja porodiljskog. Planiram i trecu bebu ali iz razgovora sa knjigovodjom firme shvatila sam da ako odem na trudnicko bolovanje mogu da dobijem otkaz jer se poslodavcu ne isplati da vucem bolovanje 2 god.i da platu necu primati kad i ostali zaposleni nego kad drzava refundira,da nije duzan da mi mjesecno daje platu.Inace imam resenje na neodredjeno. HVALA!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *