Home » Featured » Prava zaposlene porodilje nakon isteka ugovora na određeno

Prava zaposlene porodilje nakon isteka ugovora na određeno

zabrinuta zena 2Pitanje od Milinke: Radim za privatnu firmu od oktobra 2011. godine, kada sam dobila ugovor na godinu dana. Manje je bitno to što smo ga svi potpisali tek u januaru naredne godine. Ugovor mi je produžen 18. oktobra 2012. na godinu dana. Na porodiljskom sam od avgusta  2012. a porodila sam se 12. septembra. U oktobru me zovu na produženje ugovora koji je namjerno naznačen na 12. septembar ove godine, jer su me zvali da pitaju kad sam se porodila, znači dok pokriva porodiljsko, a ne na 18. oktobar. Kakva imam prava nakon isteka tog ugovora?

Odgovor od pravnice, Milice Kadović: Nakon isteka ugovora, na žalost, poslodovac u Vašem slučaju ima pravo da ugovor o radu ne produži nakon isteka. Ispoštovana su Vaša prava iz radnog odnosa za vrijeme trajanja porodiljskog bolovanja.

 

Pitanje od Milinke: Radim za privatnu firmu od oktobra 2011. godine, kada sam dobila ugovor na godinu dana. Manje je bitno to što smo ga svi potpisali tek u januaru naredne godine. Ugovor mi je produžen 18. oktobra 2012. na godinu dana. Na porodiljskom sam od avgusta  2012. a porodila sam se 12. septembra. U oktobru me zovu na produženje ugovora koji je namjerno naznačen na 12. septembar ove godine, jer su me zvali da pitaju kad sam se porodila, znači dok pokriva porodiljsko, a ne na 18. oktobar. Kakva imam prava nakon isteka tog ugovora?


Odgovor od pravnice, Milice Kadvić:
Nakon isteka ugovora, na žalost, poslodovac u Vašem slučaju ima pravo da ugovor o radu ne produži nakon isteka. Ispoštovana su Vaša prava iz radnog odnosa za vrijeme trajanja porodiljskog bolovanja.

 

Share This Post

Google1Yahoo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *