Home » Featured » Pravo na regres u toku trudničkog bolovanja

Pravo na regres u toku trudničkog bolovanja

trudnica u kancelarijiPitanje od Jelene: Ja sam Jelena iz Podgorice, majka dvoje djece i treće je na putu. Zamolila bih vas da mi odgovorite na jedno  pitanje oko kojeg se danima raspravljam sa blagajnicom iz moje firme. Radi se o tome da sam ja na održavanju trudnoće i na platnim listama vidim da mi se obračunava samo prosjek plate unazad tri mjeseca. Topli obrok i prevoz su ukinuti i to je ok. Mene zanima da li imam pravo na regres, koji nam daju mjesecno, u ratama, a koji mi je takođe ukinut?

Odgovor od pravnice Milice Kadović: Pravo na regres se vezuje sa pravom na ostvarivanje odmora, to znači ako ostvarujete pravo na odmor, ostvarujete pravo i na regres. Na porodiljskom bolovanju Vaša prava i obaveze miruju, što znači da nakon isteka bolovanje imate pravo na korišćenje odmora, analogno tome imate pravo i na regres.

Ono što je sporno poslodavcima jeste što se regres nije refundirao u vrijeme kada se isplaćivao odjednom, međutim izmjenama Zakona je predviđeno da se regres obračunava u okviru plate, tačnije u 12 rata, pa shodno tome takav se obračun dostavlja Fondu za zdravstveno osiguranje ili Centru za socijalni rad radi refundacije, jer se obračun bez regresa ne bi smio raditi.

 

 

Share This Post

Google1Yahoo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *