Home » Featured » Novi zakon i zaposlene trudnice u prosvjeti

Novi zakon i zaposlene trudnice u prosvjeti

stop trudnicaOvih dana smo se uvjerili koliko za trudnice u Crnoj Gori koje rade, na primjer prosvjeti, koliko ih i kako štiti novi Zakon o socijalnoj i dječijoj zaštiti. Sjetili smo se riječi ministra rada i socijalnog staranja o tome kako se novi Zakon ne odnosi na trudnice nego na njihove poslodavce i kako su njim trudnice apsolutno zaštićene. Zamislite situaciju u kojoj su se našle trudne vaspitačice, nastavnice, profesorice… koje su zaposlene na određeno vrijeme, i kojima je 30. jun posljednji radni dan, u skladu sa odredbama konkursa za školsku 2012./2013. na osnovu kojeg su primljene krajem prošle godine. One će u julu i avgustu biti nezaposlene i njihov staž će biti prekinut. I šta one mogu da urade?.

Ako nijesu u poodmakloj trudnoći možda će ponovo potpisati ugovor na određeno. To što im se prekida radni staž, znači da će njihov poslodavac, pod uslovom da ih od septembra ponovo angažuje, moći da računa na refundaciju od države 30 odnosno 50 odsto njihove zarade jer će biti u radnom odnosu kraće od tri mjeseca ili u najboljem slučaju od tri do šest mjeseci prije porodiljskog.Hoće li ga to pokolebati da ih ponovo zaposli ili će možda angažovati neke druge žene koje nijesu trudne?! Ne znamo ali se nadamo da neće.

Ako su u poodmakloj trudnoći i, na primjer, porodiljsko treba da otvore u julu ili avgustu,ali na žalost na njega neće imati pravo jer nijesu više u radnom odnosu s obzirom da im je prekinut 30. juna.

Znamo da u svemu ovome ima puno AKO i znamo da ima puno različitih situacija, ali i znamo da bezbroj ovakvih slučajeva i da žene ne znaju šta da rade ni kako da se zaštite.

Veliki broj žena koje rade u prosvjeti ovih dana nam se obraća i traže pomoć savjetovališta za roditelje o pravima iz radnog odnosa. Ovo je samo primjer, i to iz državne uprave, a zamislite situacije u privatnom sektoru.

O ovim iskustvima obavijetićemo ministra rada i socijalnog staranja i pitati ga da nam kaže da li i dalje misli da su trudnice zaštićene novim Zakonom o socijalnoj  i dječijoj zaštiti. To ćemo ubuduće redovno raditi i obavještavati ga o konkretnim problemima o kojima nam pišete i za koje tražite pravni savjet.

A vi nam i dalje postavljate pitanja, naša članica, pravnica Milica Kadović potrudiće se da vam što prije odgovori.

 

 

Share This Post

Google1Yahoo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *