Home » Featured » Garantuje li zakon nediskriminaciju porodilja?

Garantuje li zakon nediskriminaciju porodilja?

diskriminacija na posluPitanje od Sanele

Da li mi možete odgovoriti hoće li usvajanjem ovog novog zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti biti diskriminisane porodilje koje imaju veću zaradu od dvije prosječne? Postoji li član u Zakonu o radu koji OBAVEZUJE poslodavca da je dužan isplaćivati razliku porodilji koja je na bolovanju. Ministar je u svom izlaganju u parlamentu prilikom davanja svojih argumenata o novom zakonu, rekao da nijedna porodilja ne može i neće biti diskrimisana. Ja želim da mi pomognete da nađem zakonsku potkrepu za to. Bojim se da se zakon može tumačiti na različite načine i da ipak mogu biti diskrimisana u tom pogledu. Zahvaljujem.

Odgovor od pravnice Milice Kadović

Shodno Zakonu o radu poslodavac je dužan da isplati zaradu u visini koja je utvrđena Ugovorom o radu. Ono što je promijenjeno Zakonom o dječijoj i socijalnoj zaštiti jeste da će poslodavac moći da ostvari pravo na refundaciju najviše do dvije prosječne zarade u državi. Dakle, po Zakonu poslodavac nezavisno od promjene tog Zakona isplaćuje zaposlenoj porodilji iznos od 100% naknade na ime zarade. Međutim, sporno je što ovim Zakonom poslodavac nije spriječen da zloupotrebljava ta prava od strane države, već je svaki vid sprječavanja zloupotreba prebačen na porodilje, pa se porodilje moraju sa poslodavcima u tom dijelu sukobljavati, što u velikom broju slučajeva za posljedicu ima ili otkaz Ugovora o radu ili smanjivanje ličnog dohotka.

U praksi to znači, da ako je Vaša plata neto 1.500,oo eura, poslodavac ima obavezu da Vam toliko i isplaćuje, ali mu država refundira nešto malo vise od 970,oo eura neto. Zato se može desiti da poslodavci umanje plate do iznosa koji im država refundira ili se potrude da otkažu Ugovor o radu prije početka porodiljskog bolovanja, ili izbjegavaju da zaposle žene na tim radnim mjestima.Često se desi da ako im to ne uspije oni, odmah nakon povratka porodilje na rad raskinu Ugovor o radu sa porodiljom. Za sve to postoji način borbe, ali je problem što država umjesto da štiti građane i takve stvari ne dozvoli, ovakvim Zakonima je opteretila građane, tačnije porodilje, da moraju da se i sa tim bave.

 

Share This Post

Google1Yahoo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *