Home » Featured » Prava zaposlene koja zasnuju radni odnos u toku trudnoće

Prava zaposlene koja zasnuju radni odnos u toku trudnoće

Pitanje od Ivane

zamisljena zena

Trenutno sam u drugom mjesecu trudnoće, dobila sam ponudu za posao, poslodavac ne zna da sam u drugom stanju. Radila bih privremeno kao zamjena jednoj od radnica koja je na bolo anju. Ukoliko potpišem Ugovor o radu za period od tri mjeseca, kakve su šanse da ostvarim pravo na dio zarade tokom trudnoće, odnosno porodiljskog? Da li isticanjem ugovora prestaje moje angažovanje u firmi ili zbog trudnoće  poslodavac mora da produži ugovor? Da li imam pravo na bilo kakvu naknadu za vrijeme trudnoće i porodiljskog, pod pretpostavkom da sam radila samo tri mjeseca?

Odgovor od pravnice Milice Kadović

Ako u toku trajanja radnog odnosa budete koristili pravno na trudničko bolovanje imate pravo na isplatu naknade zarade u iznosu od 100%, a poslodavac ima pravo da u istom tom iznosu refundira zaradu od Fonda za zdravstveno osiguranje. Istekom Ugovora o radu Vaš radni odnos može da prestane. Zakon je u tom dijelu zaštitio trudnice jedino ako poslodavac raskida radni odnos sa trudnicom, a razlog za raskid je trudnoća. Ono što se pojavio kao problem u praksi jeste da stvarni raskid Ugovora ili razlog za neproduženje Ugovora o radu sa trudnicom je upravo trudnoća ali je to teško dokazati jer poslodavci kao razlog prikažu nešto drugo.

Share This Post

Google1Yahoo

3 Responses to Prava zaposlene koja zasnuju radni odnos u toku trudnoće

 1. Kalimero Reply

  August 20, 2013 at 22:41

  Trudnici koja je zakljucila Ugovor o radu na odredjeno vrijeme radni odnos prestaje istekom Ugovora o radu. Jedino je izuzetak napravljen kada je u pitanju trudnica kojoj Ugovor o radu istice u vrijeme koriscenja prava na porodiljsko odsustvo – u tom slucaju se Ugovor o radu “produzava” do isteka koriscenja prava na pordiljsko odsustvo. Drugim rijecima, poslodavac nije u obavezi da Vam u ovom slucaju omoguci produzenje Ugovora i ostvarivanje prava na porodiljsko odsustvo. Nazalost, po ovom pitanju, zakonodavac je napravio razliku i diskriminisao one trudnice koje, zakonski, jos uvijek nisu ispunile uslove da mogu da iskoriste pravo na porodiljsko odsustvo.

 2. Kalimero Reply

  August 21, 2013 at 22:19

  Molim Vas, hocete li mi objasniti zasto nema mog komentara od sinoc?Takodje Vas molim da mi objasnite kako to da neko vidi sve komentare, neko dio tih komentara a neko nijedan komentar na ovaj post?Nakon razgovora sa par prijateljica, shvatile smo da svaka od nas vidi drugacije…Ne znam do koga je i sta je u pitanju, ali bih Vas najljubaznije molila da rijesite problem…Jer zaista ne vidim svrhu objavljivanja ovih pitanja i davanja Vasih odgovora ako vec posjetioci Vaseg sajta nemaju jednake mogucnosti da komentarisu, citaju tudje komentare i polemisu medjusobno.

 3. Tanja Vukic Reply

  November 12, 2013 at 15:01

  Postovani,
  Vlasnica sam frizerskog salona vec 10 godina i redovno placam doprinose. Usla sam u 9.mjesec trudnoce i otvorila sam bolovanje. Interesuje me da li imam neka prava za refundaciju plate i kome da se obratim? U salonu radim sama i nemam nikakvih vise radnika. Unaprijed hvala,Vukic Tatjana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *