Home » Featured » Visina zarade u toku porodiljskog

Visina zarade u toku porodiljskog

majka na posluPitanje od Mirjane:

Radila sam u firmi 6 mjeseci prije mog porodiljskog odsustva. Rečeno mi je da imam pravo na naknadu i da će se ona isplatiti i obračunati po novom zakonu. Molim Vas da mi napišete kako će se moja naknada sad obračunavati?

Odgovor od pravnice Milice Kadović:

Novi Zakon se odnosi na pravo poslodavca na refundaciju porodiljskog bolovanja, a ne na Vas. Vi imate pravo na 100% zarade koju ostvarujete kao da ste na radu. Ukoliko Vam poslodavac umanji zaradu, imate pravo da ga prijavite Inspekciji rada i tuzite za naknadu štete.

Pitanje II od Mirjane:

Moja zarada je iznosila 400 eura, a prijavljena sam na 200 eura. Rekli su mi da ću primati 200 eur međutim sada, pošto mi već 3 mjeseca kasne isplate javili su da moraju da pošalju u Zavod za zapošljavanje moj slučaj jer će obračun biti po novom zakonu, a da oni nemaju pojma koliko ću primate. Bojim se samo da ne počnem da primam još manje od ovoga.

Ne znam šta im je to značilo zato sam Vas pitala ako možete da mi pojasnite o čemu je riječ.

Odgovor II od pravnice Milice Kadović:

Zavod za zapošljavanje nema nikakve veze sa obračunom zarada. Pošto ste prijavljeni na zaradu od 200 eura, onda toliko poslodavac mora i da Vam isplaćuje. Čak nije ni važno za Vas da li poslodavac ostvaruje pravo na refundaciju ili ne. Ne znam po cemu se Vas slučaj razlikuje od ostalih, ako se razlika odnosi samo na to što ste na porodiljskom bolovanju, to Vas ne čini drugačijim. Što znači da ukoliko Vam poslodavac ne isplati zaradu koja je predviđena Ugovorom o radu možete svoja prava da zaštitite pred nadležnim organima.

Share This Post

Google1Yahoo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *