Home » Featured » Ukinuto refundiranje bruto zarada porodilja

Ukinuto refundiranje bruto zarada porodilja

zabrinutamajkaDržava Crna Gora više ne refundira doprinose i ostale naknade koje poslodavci plaćaju za zaposlene na porodiljskom i roditeljskom odsustvu, što bi moglo indirektno da ugrozi prava porodilja.

Portalu Roditelji se u posljednjih par mjesec  javljaju porodilje i ukazuju na umanjene iznose njihovih zarada od strane poslodavaca ili najave umanjenja. Poslodavci takve poteze pravdaju primjenom novog Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti.

Pogođeni promjenama odredbi zakona u dijelu obračuna iznosa za refundaciju na osnovu prosječne zarade koju obračunava Monstat, pojedini poslodavci su odlučili da porodiljama zatraže vraćanje dijela isplaćene zarade  kako bi „pokrili“ dio koji nije obuhvaćen refundacijom.

Porodilje su portalu poslale i fotografiju tumačenja Zavoda za statistiku Crne Gore kao odgovor na zahtjev Ministarstva – koje su pronašle na vratima podgoričkog Centra za socijalni rad – u kome piše da u obračun prosječnih zarada zaposlenih u Crnoj Gori koji radi Monstat ne ulaze doprinosi i ostale obaveze na teret poslodavca. U skladu sa aktuelnim propisima u Crnoj Gori, doprinosi na teret zaposlenog iznose 24 odsto bruto.

Nakon obraćanja porodilja portalu ali i pravnom savjetovalištu udruženja Roditelji, ova organizacija je od Ministarstva zatražila pojašnjenje da li se  primjenom novog zakona refundiraju samo obaveze poslodavca, i kako će taj vladin resor zaštititi porodilje kojima poslodavci uskrate prava.

„Prilikom obračuna visine sredstava koja se refundiraju poslodavcu za zaposlenog za porodiljsko, odnosno roditeljsko odsustvo i naknade zarade zaposlenog koji se bavi preduzetništvom, ne obračunavaju se doprinosi i ostale naknade na teret poslodavca“, saopštili su iz ministarstva, pozivajući se na MONSTAT-ovu metodologiju obračuna prosječnih zarada u Crnoj Gori.

Iz Udruženja su upozorili da već sada postoji značajan dio porodilja koji strahuje da bi ukidanjem refundiranja doprinosa poslodavci mogli „naplate“ od njihovih zarada, tako što bi bile umanjene ili vraćene poslodavcu, a one primorane da ćute zbog straha od otkaza.

Podsjećajući na obavezu poslodavaca da garantuje jednaku zaradu svim zaposlenima za rad iste vrijednosti, Ministarstvo je pozvalo zaposlene na porodiljskom odsustvu da prijave Inspekciji rada sve promjene u visini njihovih zarada.

Iz Ministarstva podsjećaju da poslodavac koji promijeni zaradu samo zaposlenom na porodiljskom odsustvu, postupa suprotno zakonu i zaposleni ima pravo na naknadu štete.

„Promjena naknade zarade podrazumijevala bi da poslodavac mora da promijeni zaradu i ostalim koji rade na istim ili sličnim poslovima“, piše u pojašnjenju Ministarstva.

Novim zakonom, usvojenim kao odgovor na zloupotrebe porodiljskih naknada, limitiran je iznos ovih naknada na jednu crnogorsku prosječnu neto zaradu za porodilje koje su bile u radnom odnosu do godinu prije odlaska na bolovanje, odnosno dvije za porodilje zaposlene duže od 12 mjeseci.

Zakon o socijalnoj i dječijoj zaštiti usvojen je krajem maja u crnogorskom parlamentu i pored oštrog protivljenja najmanje sedam hiljada crnogorskih građana, velikog broja nevladinih organizacija, sindikata, Unije poslodavaca.

Potrebu za usvajanjem novog zakona, uključujući i odredbe vezane za refundaciju zarada porodilja, resorno ministarstvo pravdalo je reakcijom na zloupotrebe starog zakona od strane pojedinih poslodavaca, tvrdeći da će primjena novih propisa zaštititi prava porodilja.

U vrijeme donošenja ovog zakona, koji se primjenjuje od juna ove godine, u Ministarstvu su uporno ponavljali da se zakon ne odnosi direktno na porodilje, već na njihove poslodavce.

Napisao: Predrag Milić

Share This Post

Google1Yahoo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *