Home » Featured » Kako posao može biti kriv za odgađanje majčinstva?

Kako posao može biti kriv za odgađanje majčinstva?

zenanaposluŠto je žena duže zaposlena na određeno ili je u nesigurnijem radnom odnosu, vjerovatnije je da će biti bez djeteta u toku tridesetih godina života, navodi se u studiji koja pokazuje da stalni posao zapravo može poboljšati šanse za majčinstvo, a ne, kako je uvriježeno mišljenje, podstaknuti na odgađanje.

Australijsko istraživanje, objavljeno u časopisu Human Reproduction, pokazalo da žene žele postići finansijsku stabilnost prije nego se odluče da imaju dijete, bez obzira na porodično bogatstvo ili partnerove prihode.

Vođa istraživanja, profesorica Vivienne Moore sa Univerziteta u Adelaideu, kaže kako žene generalno teže ostvariti ekonomsku sigurnost prije zasnivanja porodice.

Ovo otkriće je važno jer se suprotstavlja prihvaćenom tumačenju kasnijeg majčinstva kao fenomena prema kojem visokoobrazovane žene odabira odgađanje majčinstva da bi se usredsrijedila na svoje karijere.

Koautor dr. Lynne Giles kaže kako kasnije majčinstvo ili odluka da se ne rodi dijete nije samo stvar ličnog izbora žene, nego da ti trendovi odražavaju šire strukturne promjene u društvu.

Izvor: tportal.hr

Share This Post

Google1Yahoo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *