Home » Featured » Nataši poslodavac smanjio zaradu zbog novih pravila refundacije

Nataši poslodavac smanjio zaradu zbog novih pravila refundacije

majkaibebaposaoPodgoričanka Nataša R.jedna je od porodilja kojoj je poslodavac smanjio zaradu, nakon što je Ministarstvo odlučilo da više ne refundira doprinose i ostale naknade koje poslodavci plaćaju za zaposlene na porodiljskom i roditeljskom odsustvu.

Ova 28-godišnja majka šestomjesečne djevojčice tvrdi da ju je poslodavac “častio“ umanjenjem plate za 40 odsto, pravdajući to naglim smanjenjem iznosa bruto zarade koji je na teret poslodavca.

“Kada sam se pobunila, rekao mi je kako mu država uzima djeci hljeb iz usta i da su mu svoja djeca najvažnija”, ispričala je portalu Roditelji Nataša, donedavno zaposlena u jednoj podgoričkoj prodavnici mješovite robe. “Kad sam mu rekla da ne bi trebao sreću svoje djece graditi na nesreći tuđe, samo mi je rekao – uzmi ili ostavi”.

Odlučila je da ostavi, a tužbu nije podigla, kako kaže, “iz crnogorskih razloga” – zbog poznanstva njenog brata sa vlasnikom koji joj je oduzeo prava.

“Nisam željela da ga tužim jer sam to radno mjesto dobila upravo zbog njegovog poznanstva sa mojim bratom”, objašnjava Nataša, jedna od porodilja koje se svakodnevno javljaju portalu Roditelji nezadovoljne zbog kršenja njihovih prava od strane poslodavaca dok su na porodiljskom odsustvu.

Porodilje  već neko vrijeme kontaktiraju portal Roditelji i tvrde da su njihovi poslodavci odlučili da im smanje zarade kako bi „pokrili“ dio koji nije obuhvaćen refundacijom.

Poslodavci se ipak nijesu žalili Uniji poslodavaca na visinu i način refundacije porodiljskih zarada.

“Primjedbi je bilo u dijelu koji se odnosi na traženje dodatne dokumentacije – ali ne i na samu visinu i način refundacije, jer već dvije tri godine to tako funkcioniše… da se refundira samo radnički bruto”, kazala je generalni sekretar Unije, Suzana Radulović.

Ona je, međutim, naglasila da ćutanje poslodavaca, “ionako pogođenih sa svih strana”, ne znači da su oni zadovoljni visinom refundacije porodiljskih naknada, već da im to možda trenutno nije najveći problem.

Podsjećajući da se UPCG jedva izborila da i obećala da visina porodiljskih naknada bude ograničena na dvije umjesto predložene jedne prosječne zarade, ona je obećala da će se UPCG pridružiti eventualnoj inicijativi Udruženja Roditelji za promjenom zakona u tom dijelu.

Upitana da prokomentariše tvrdnje dijela porodilja da im poslodavci uskraćuju prava na puni iznos plate kako bi kompenzovali novi zakonski namet, Radulović je rekla da “vjeruje da se ipak radi o malom broju jako nesavjesnih ljudi”.

“Uvijek je bilo zloupotreba i biće ih… ako je neko zadovoljan radnikom, ne vjerujem da će sebi dozvoliti taj luksuz zbog stotinjak eura koje bi platio na osnovu poreza i doprinosa”, rekla je Radulović.

Zakon o socijalnoj i dječijoj zaštiti usvojen je krajem maja u crnogorskom parlamentu i pored oštrog protivljenja najmanje sedam hiljada crnogorskih građana, velikog broja nevladinih organizacija, sindikata, Unije poslodavaca.

Potrebu za usvajanjem novog zakona, uključujući i odredbe vezane za refundaciju zarada porodilja, resorno ministarstvo pravdalo je reakcijom na zloupotrebe starog zakona od strane pojedinih poslodavaca, tvrdeći da će primjena novih propisa zaštititi prava porodilja.

U vrijeme donošenja ovog zakona, koji se primjenjuje od juna ove godine, u Ministarstvu su uporno ponavljali da se zakon ne odnosi direktno na porodilje, već na njihove poslodavce.

Napisao: Predrag Milić

Share This Post

Google1Yahoo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *