Home » Featured » Raniji povratak na posao može podstaći postporođajnu depresiju

Raniji povratak na posao može podstaći postporođajnu depresiju

Mother In Nursery Suffering From Post Natal DepressionRizik obolijevanja od postporođajne depresije za koju se vjeruje da je posljedica hormonske neravnoteže kod novopečenih majki je veći kod žena koje imaju kraće porodiljko odsustvo, tvrde naučnici Univerziteta Merilend.

To stanje pogađa oko 13 odsto porodilja, a najčešće se javlja oko tri mjeseca nakon rođenja djeteta, pokazala je studija na više od 800 majki.

Od njih se jedna grupa na posao vratila šest sedmica nakon porođaja, druga nakon 12 sedmica, a treća šest mjeseci poslije porođaja. Žene koje su ostale na porodiljskom minimalno šest mjeseci znatno su rjeđe patile od postporođajne depresije.

„Trajanje porodiljskog barem šest mjeseci štiti i dijete i majku“Postporođajna dep, kaže vođa studije, dr. Rada K. Dagher.

Nakon šest mjeseci, veliki broj žena će poželjeti da se vrati na posao jer se u njima javlja nagon da ponovno budu produktivne i druže se s kolegama, pojasnila je ona.

U SAD-u se većina zaposlenih majki na posao vraća tri mjeseca nakon porođaja, a uobičajeno trajanje bolovanja u Evropi iznosi od 14 do 18 mjeseci (Njemačka, Belgija, Danska, Austrija, Španija, Francuska, Slovenija, Poljska), dok u Češkoj, Mađarskoj, Finskoj i Slovačkoj predviđeno porodiljsko od 18 mjeseci.

Istraživanja su pokazala da se kod ranijeg povratka na posao žene još fizički i mentalno pripremaju na brigu o bebi iz sata u sat, a sve to dok pokušavaju žonglirati s poslovnim obavezama.

Izvor: 24.sata

 

Share This Post

Google1Yahoo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *