Home » Featured » Ženama lošiji radni uslovi i manje plate

Ženama lošiji radni uslovi i manje plate

zenanaposlu1Žene u industrijalizovanim zemljama su u nepovoljnijem položaju od muškaraca po pitanju većine aspekata koji se odnose na kvalitet radnih mjesta, pokazala su najnovija istraživanja.

Žene imaju tendenciju biti pod većim stresom, imaju manje mogućnosti napredovanja i suočavaju se s nedostatkom fleksibilnosti i sigurnosti na radnom mjestu, objavio je Huffington Post.

“Ovi rezultati su suprotni očekivanjima da žene imaju bolje radne uslovima, što bi trebalo nadoknaditi niže plate i ograničene mogućnosti napredovanja, ali se to pokazalo netačnim”, kažu autori studije Haya Stier sa Univerziteta u Tel Avivu i Meir Yaish sa Univerziteta u Haifi u Izraelu.

Jedino područje u kojem žene imaju prednost pred muškarcima na radnom mjestu pokazali su se fizički uslovi, pa tako je vjerovatnije da će muškarci obavljati fizički napornije i opasnije poslove.

Stier i Yaish koristili su podatke iz 2005. iz istraživanja International Social Survey programa. Fokusirali su se na odgovore o radnim uslovima od 8,5 hiljada muškaraca i devet hiljada žena u 27 industrijalizovanih zemalja, uključujući SAD, Njemačku, Japan, Izrael i Australiju.

Autori istraživanja uočili su da su muškarci svoje prihode i mogućnosti za napredovanjem ocijenili ocjenama osam odsto višim nego žene. Po pitanju stresa na poslu, muškarci su svoj posao ocijenili pet posto nižim ocjenama nego žene. Na skali od jedan do tri, muškarci su svoju autonomiju u radu ocijenili prosječnom ocjenom koja je oko 15 odsto viša od ocjene koju su davale žene, s tim da je faktor autonomije uključivao pitanja o organizaciji rasporeda posla i godišnjih odmora.

Naučnici tvrde da se nesrazmjer u kvalitetu posla smanjuje zapošljavanjem žena, a zapošljavanje sve većeg broja žena u muški dominantnom svijetu i obratno moglo bi ublažiti neravnotežu problema na radnom mjestu. Političari bi se takođe morali usredsrediti na uklanjanje rodnih stereotipa još kod studenata koji se tek odlučuju o svojim budućim karijerama kako bi se prodsticala jednaka profesionalna distribucija.

Share This Post

Google1Yahoo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *