Home » Featured » Parlament EU odbacio izvještaj o ravnopravnosti polova

Parlament EU odbacio izvještaj o ravnopravnosti polova

polapolaplateEvropski parlament u utorak je s veoma malom razlikom u glasovima odbacio izvještaj  o ravnopravnosti muškaraca i žena u kojem se pozivalo da im se obezbijedi ista plata za isti posao.

Protiv izvještaja je glasalo 298 poslanika, uglavnom konzervativaca, 289 je bilo ‘za’, većinom ljevičari i liberali, a 87 je bilo uzdržano, među kojima veći broj ‘zelenih’.

U izvještaju se traži od zemalja Evropske unije da garantuju poštovanje osnovnog načela iste plate za isti rad muškarca i žene” i zabrane otpuštanja tokom porodiljskog odustva kao i zalaganje za borbu protiv seksističkih stereotipa.

Kako su obrazložili predlagači, veliki broj žena posebno na evropskoj periferiji suočava se sa snažnom diskriminacijom i nesigurnošću zbog privremenog rada. Žene i dalje rade 59 dana više godišnje od mušaraca za istu platu.

Belgijska socijalistička zastupnica Veronique De Keyser upozorila je na “nevjerovatan hod i pravac evropskog parlamenta samo nekoliko dana nakon Međunarodnoga dana žena”.

Današnjim glasanjem nisu povrijeđene i napadnute samo žene, nego i cijelo društvo, naše vrijednosti i samo srce naše čovječnost“, upozorilo je francusko predstavništvo socijalističke grupacije.

Belgijska konzervativna političarka Anne Delvaux misli da je izvještaj previše “ideološki” i “usmjeren na nesretne posljedice mjera štednje”.

Moramo zaključiti da se sporo napreduje što se tiče ravnopravnosti muškarca i žene, ali kriza nije jedini uzrok, daleko od toga“, dodala je njena bugarska kolegica Marija Gabriel.

Izvor: Hrt

 

 

Share This Post

Google1Yahoo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *