Home » Featured » Žene s karijerom imaju više djece nego ikad

Žene s karijerom imaju više djece nego ikad

balanskarijeraporodica

Žene koje imaju karijeru društvo često etiketira kao one kojima porodica nije previše važna, ali te žene imaju sve veći broj djece i uspješno održavaju i karijere i porodice.

Suprotno raširenom vjerovanju, žene s karijerom imaju više djece nego ikada do sada! Taj zanimljiv podatak dobijen je istraživanjem čiji će rezultati uskoro biti objavljeni u časopisu Economic Journal.

Decenijama se smatralo kako žene koje žele karijeru, zanemaruju porodicu, kasnije imaju djecu i imaju ih manje od žena koje su više fokusirane na privatni život. Čini se da je to još jedno u nizu pogrešnih vjerovanja.

Autori studije, Moshe Hazan i Hosny Zoabi otkrili su da je stopa plodnosti kod visokoobrazovanih žena s karijerom značajno porasla u posljednjih 30 godina, i to čak za 50 odsto, piše The Observer.

Hazan vjeruje da je to zato što žene s karijerom više zarađuju i mogu sebi priuštiti kvalitetnu brigu za dijete – od čuvanja djece do prehrane, igračaka,vannastavnih  i  aktivnosti…

“Na opšte iznenađenje mnogih, uočili smo da žene teško rade na poslu, napreduju, ali istovremeno imaju i više djece. O porodici ne brinu same. Mogu sebi priuštiti pomoć pa tako za njih rade dadilje, spremačice, kuvarice…”, objašnjava Hazan.

Takav trend jasno je vidljiv kod žena u Americi, a stručnjaci koji su radili na istraživanju kažu da je slična situacija i u ostatku svijeta, posebno u Evropi.

Mnogi smatraju kako će ovo istraživanje konačno skinuti stigmu sa žena koje žele da rade na svojoj karijeri i dokažu se u poslovnom svijetu.

Izvor: TPortal.hr

Share This Post

Google1Yahoo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *