Home » Featured » Izvinila se svim majkama sa kojima je radila

Izvinila se svim majkama sa kojima je radila

majkanposlu

Žene prije nego i same dobiju dijete često se ne mogu poistovjetiti s majkama, posebno u poslovnom svijetu gdje je napredovanje za te žene na prvom mjestu. Upravo na tu temu se Katharine Zaleski, osnivačica i predsjednica PowerToFly – kompanije namijenjene upravo povezivanju žena širom svijeta koje rade u svijetu tehnologije i učestvuju u pokretanju startupova, napisala je vrlo zanimljiv blog za Huffington post u kojem se javno izvinjava svim majkama s kojima je imala priliku radili.

Tek nakon što je dobila dijete, Zaleski je shvatila koliko je zapravo težak posao usklađivanja roditeljstva i poslovnog života i zato se odlučila izviniti svim majkama s kojima je radila.
Potajno je prevrtala očima i osjećala nezadovoljstvo kada majke zaposlene u firmi u kojoj je radila nisu bile raspoložene za odlazak na piće s timom, koje je dogovoreno u zadnji tren. Dovodila je tada u pitanju predanost majke svom poslu.

Žene s djecom smatrala je lošijim zaposlenima od onih koje ne nose taj „teret“.  Kašnjenja majki tumačaila je kao pokazivanje nebrige za posao, ne imajući na umu da one prije dolaska na posao moraju dijete spremiti i ostaviti u vrtiću, pa zapravo dolazak u 8:30 na posao nije nešto što bi trebalo osuđivati sve dok majka savjesno radi svoj posao.

Nakon što je rodila shvatila je da više ni ona nije spremna na neplanirane sastanke ili druženja s kolegama s posla. Tada je morala odlučiti hoće li se vratiti na posao i nastaviti starim tempom i gotovo nikada ne viđati dijete ili će odustati od karijere koju je gradila posljednjih deset godina.

Upravo zbog djeteta napustila je novinarstvo i pokrenula nešto drugačije. Shvatila je koliko njen startup ima veliki potencijal upravo među ovom populacijom, ženama s djecom kojima rad od kuće savršeno odgovara. Omogućavanjem mamama da rade od kuće one su imate priliku biti produktivnije i da ne gubiti dragocjeno vrijeme na putovanje na posao i s posla. Tako mamama ostaje dragocjenih sat do dva koje bi inače provele u prevozu za druženje s djetetom u prirodi.

Ako majke rade od kuće, bolest djeteta neće im onemogućiti da određeno vrijeme posvete poslu, a istovremeno mogu brinuti za dijete.

Mame su se pokazale kao vrlo dobre radnice jer imaju snažnu motivaciju, a i svjesne su da im veća produktivnost ostavlja više vremena za uživanje s porodicom.

Katharine naglašava kako je majčinstvo budućnost za veliku većinu žena i upravo zato je vrlo važno stvoriti okruženje u kojima je majkama ugodno raditi, a da pritom ne moraju birati između karijere i porodice.

Izvor: Index.hr

Share This Post

Google1Yahoo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *