Home » Featured » Švedski očevi na roditeljskom odsustvu koje može da traje i do 480 dana

Švedski očevi na roditeljskom odsustvu koje može da traje i do 480 dana

Johan Bävman je Šveđanin, koji je napravio jedan zanimljiv projekat Švedski očevi (Swedish Dads) , u kojem je foto serijalom odlučio da ispriča priču očeva koji koriste prava velikodušnog zakonodavstva te zemlje na roditeljsko odustvo i provode vrijeme kod kuće sa svojom djecom.

Aktuelni sistem u toj zemlji omogućava roditeljima da budu kod kuće sa djecom ukupno čak 480 dana, a to odustvo im plaća država. Zakon predviđa da najmanje 60  dana mora iskoristiti otac ili će u suprotnom tolika dužina odsustva roditeljima biti ukinuta. Uprkos ovoj darežljivoj ponudi, Bavman navodi da samo 12 odsto očeva u Švedskoj sa svojom partnerkom ravnopravno podijeli i iskoristio tih 480 dana rodteljskog odsustva.

On je do sada fotografisao 30 očeva, a plan mu je da ih ukupno bude obuhvaćeno projektom 60.

Bavman  je projekat Švedski očevi započeo dok je i sam koristio pravo na roditesljko odustvo i bio sa svojim sinom.

Johan Ekengård, 38, producent

johan

Johan i njegova partnerka dijelili su podjednako roditeljsko odnosno porodiljsko odsustvo za svo troje njihove djece Ebbe (7), Tyra (5), and Stina (1). Oni su oboje bili po devet mjeseci kod kuće sa svakim djetetom.

“Finansijski gubitak zbog korištenja roditeljskog odustva vrijedan je svake krune. Stekao sam samouvjenost u roditeljskoj ulozi, imam više razumijevanje za moju partnerku  i uspostavio sam snažnu vezu sa mojom djecom, koja je, kao što sam se i uvjerio, veoma važna za njihovo odrastanje”, kazao je on.

Urban North, 32, savjetnik za infrastrukturu

urban

Urban North je na roditeljskom odustsvu 10 mjeseci sa svojim sinom Holgerom.

“Supruga i ja se trudimo da budemo ravnopravni koliko je to moguće svakodnevno. Naš sin Holger je prestao da nosi pelene kada je napunio 4 mjeseca i na tome smo oboje radili zaista puno u toku prvih nekoliko mjeseci njegovog života, na šta sam danas posebno ponosan. Moj dan se sastoji od kuvanja i igranja sa mojim sinom”, priča Urban North.

Loui Kuhlau, 28, umjetnik

lou

Loui Kuhlau je kod kuće već godinu sa sino Elling.

“Nikada nijesmo raspravljali  o tome ko treba da ostane kod kuće sa Ellingom. Da nijesam imao ovu mogućnost danas ne bih znao kakav je on kao osoba i koje su njegove potrebe. Čak iako je to posao sa punim radnim vremenom, teško mi je da shvatim zašto neko ne bi želio da bude sa svojim djetetom”, rekao je Kuhlan.

Samad Kohigoltapeh, 32, građevinski inženjer

samad

Samad Kohigoltapeh koristi odsustvo u isto vrijeme sa svojom suprugom prva četiri mjeseca nakon rođenja ćerki, a onda će on provesti narednih šest mjeseci sa bliznakinjama koje su stare jednu sedmicu.

“Kada odlučiš da na svijet doneseš dvije osobe moraš preuzeti obavezu da budeš sa njima dok rastu.  Imao sam raspravu sa mojom partnerkom da li da koristim moje mjesece roditeljsko odsustva, a smatrao sam da je veoma važno da njihov otac akivno učestvuje i bude sa njima od počtka”, kazao je Samad.

Ola Larsson, 41, nabavljać

ola

Ola Larsson je trenutno na roditeljskom odsustvu sa njegovim osmomjesečnim sinom Gustavom.

“Država mora početi bolje da informiše roditelje o tome šta omogućana roditeljsko odustvo za oba roditelja. Zaista je pravi dar to što je omogućeno da stvaramo tako snažne emotivne veze sa svojom djecom. Morate osjetiti roditeljsko odsustvo i proći kroz to da biste mogli da shvatite šta propuštate”, naveo je on.

Tjeerd van Waijenburg, 34, product developer

tjeerd

Tjeerd van Waijenburg je godinu i četiri mjeseca sa svojim sinom Timom.

“Na poslu su me ohrabrivali da iskoristim svoje roditeljsko odsustvo i budem sa Timom. Razmišljam i da smanjim broj radnih sati kasnije kako bi i ubuduće provodio više vremena sa njim. Sramota je da više očeva ne vidi prednosti ovog sistema koji omogućava Švedska”, rekao je Tjeerd van Waijenburg.

Andreas Bergström, 39, socijalni radnik

andreas

Andreas Bergström je kod kuće od kada je rođeno njegovo najmlađe dijete. On koristi šest mjeseci roditeljskog odsustva, a prethodno je bio na bolovanju zbog  zdravstvenih problema njegove partnerke nakon porođaja i zdravstvenih problema njegovog starijeg djeteta.

“Moja djeca imaju u mene isto povjerenje kao i moju partnerku. Veoma mi je važno što sam spososoban da utješim našu djecu i budem tu za njih kada im trebam. S obzirom da se moja paratnerka razboljela zbog komplikacija na porođaju, morao sam da preuzmem najveći dio obaveza oko djece nakon rođenja. Kao rezultat toga, veoma smo povezani”, ispričao je Andreas Bergström.

Marcus Bergqvist, 33, građevinski inženjer

marcus

Marcus Bergqvist je bio na roditeljskom odsustvu sa najstarijim sinom Tedom šest mjeseci, a sa najmlađim osam mjeseci.

“Majke postaju roditelji još u trudnoći, a kod nas očeva se sve počne dešavati  od momenta rođenja djeteta, i to velikom brzinom. Pitam se da li bi moj sin danas došao kod mene da zatraži utjehu da se nijesmo zbližili od prvog dana”, rekao je on.

Marcus Pranter, 29, prodavac vina

marcusp

Marcus Pranter je kod kuće osam mjeseci sa sinom.

“Pravila su zaista pomalo smiješna. Trebate da uzmete roditeljsko odsustvo ako to želite ne zato što vam je to vlada rekla da to uradite. Moja partnerka i ja smo podjednako roditelji našem sinu i zato i trebamo da dijelimo naše obaveze koje imamo prema njemu. Što duže čekate da odete na roditeljsko odustvo to će vam biti teže da ostvarite vezu sa svojim djetetom”, smatra Marcus.

Göran Sevelin, 27, student

goran

Göran Sevelin je trenurno na desetomjesečnoj pauzi studiranja dok se brine o svojoj ćerki Liv.

“Važno je dijeliti obaveze i ostati kod kuće sa djetetom čak i ako to može da vam dones finansijske poteškoće. Imamo manje novca jer ostajem kući ali istovremeno imam vise vremena da se zbližim sa ćerkom, a to je jedino važno za našu budućnost”, kazao je on.

Jonas Feldt, 31, adminustrator u agenciji za zapošljavanje

jonas

Jonas Feldt je na roditeljskom odustvu godinu od rođenja njegove jednogodišnje ćerke Siri. Prethodno je je koristio devet mjeseci odsustva sa ćetkom Lovis, koja sada ima tri godine.

“Za mene je poziv za buđenje bila studija o kojoj sam čitao, a koja je pokazala da se većina djece obraća za pomoć svojim majkama i kod njih traže utjehu kada su uznemireni ili im je neko potreban za razgovor.  Želim da se moja djeca osjećaju sigurno samnom kao i sa njihovom majkom i to je nešto na čemu radim dok sam na roditeljksom odsustvu. Ne želim da budem samo zabavni prijatelj moje djece”, rekao je on.

Ingemar Olsén, 37, IT consultant

ingemar

Ingemar Olsén je na roditeljskom odustvo već devet mjeseci sa jednogodišnjim sinom Linusom. Sa starijom sinom Joelom je kod kuće proveo devet mjeseci nakon rođenja.

“Za mene je odluka o odlasku na roditeljsko odsustvo bila jednostavna. Moj poslodavac njeguje porodični stil života i ohrabrio me da uzmem roditeljsko odsustvo. Biti dobar roditelj podrazumijeva i suočavanje sa različitim svakodenim poslovima i obavezama oko djece. Roditeljsko odsustvo mi je pružilo puno sreće i bolje razumijevanja za potrebe moje djece”. objašnjava Ingemar.

Martin Gagner, 35, administrator na Malmö University

martin

Martin Gagner je kod kuće šest mjeseci sa ćerkom Matildom koja ima četiri godine i jednogodišnjim Valdemarom.

“Osjećam krivicu što nijesam bio sa Matildom kod kuće kao sa Valdemarom. Strahujem da će moja veza sa njom biti slabija u budućnosti s obzirom da sam radio svo vrijeme od njenog rođenja, a svjestan sam kao roditelj koliko je važno graditi odnos od prvog dana”, kaže on.

Juan Cardenal, 34, student industrijskog dizajna

juan

Juan Cardenal koristi roditeljsko odustvo ukupno 18 mjeseci, devet sa sinom Ivom, i isto toliko sa ćerkom Almom.

“Veoma sam zahvalan što sam mogao da koristim toliko odsustvo. Ostanak kod kuće sa njima je promijenio moje shvatanje života. Imao sam vremena da razmislim o mnogim stvarima. U toku drugog roditeljskog odsustva sam donio odluku da promijenim karijeru, a u isto vrijeme sam učio moju djecu da hodaju, trče i jedu”, priča Juan.

Michael Winblad, 35, preduzetnik

michael

Michael Winblad je radio pola radnog vremena devet mjeseci nakon rođenja Matissa i pet mjeseci kada se rodila ćerka Vivianne.

“Trudim se da izgradim dobru vezu sa djecom. Roditeljsko odsustvo je za mene veoma važno, a imao sam sreću što sam sa partnerkom uspijevao da dijelim obaveze i radim pola radnog vremena”, kaže on.

Izvor: BuzzFeed

Share This Post

Google1Yahoo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *