Home » Featured » Dobra majka je dobar radnik i odličan lider

Dobra majka je dobar radnik i odličan lider

organizacija

Da li ste spremni da stavite tuđe potrebe ispred svojih? Da li često razmišljate šta je najbolje za sve, a ne za vas? Da li mnogo radite i žrtvujete se da bi drugima bilo bolje?

Većina majki može da kaže: „Da, radim to svakog dana”. Počev od porođaja i prvih dana njege djeteta, njihov kompletan život je podređen bebi. One dobro znaju kako je to kad danima ne stižu da urade ništa za sebe, pa čak ni da imaju normalan odmor ili obrok bez prekida.

Zato ne iznenađuje činjenica da su žene postale sve poželjnije kao lideri u poslu. Evo nekoliko razloga zbog kojih ih iskustvo majki čini i sjajnim liderima.

Znaju da pružaju

Guru liderstva, Simon Sinek, u svojoj nagrađivanog knjizi Lideri jedu poslednji navodi da su detaljne analize stotina vođa kroz istoriju pokazale da najbolji lideri imaju jednu zajedničku osobinu ‒ pružaju. Oni štite. Za vrijeme obroka neće uzeti kašiku prije nego što ostali budu siti.

U poslovnom svijetu, prepunom egoizma, konkurentnosti i diktatorske politike, iskreno davanje u cilju pomaganja drugima i bez ličnih motiva predstavlja pravu rijetkost. Sinek navodi da: „Većina ne samo da „ne jedu poslednji”, nego se guraju ispred svih u redu za večeru. Pokušavaju da jedu i iz tuđih tanjira.”

Tendencija davanja koju žene iskuse tokom majčinstva postaje njihovo najmoćnije oruđe i u vođenju posla. To ih čini kako boljim tako i poželjnijim vođama. Ljudi vole da osjete da neko o njima brine, da su bitni i da će ih neko štititi. Kada imaju tu sigurnost i sami se trude da rade najbolje što mogu, kako bi pružili nešto za uzvrat.

Znaju da se nose sa stresom

Žene bolje podnose stres. To je činjenica koju su potvrdila brojna istraživanja. Razlog tome je njihova sposobnost da postignu čarobni balans.

Hranjenje. Prvi zubi. Škola. Organizovanje rođendana. Hobi. Ispiti. Prvi izlasci. To su samo neki od izazova sa kojima se majke susrijeću tokom podizanja djece. Iako bi mogle da nađu hiljadu razloga da paniče, znaju da to nije dobro rješenje. Nakon svih tih iskustava one nauče jednu važnu lekciju: potrebno je ostati pribran i pronaći balans.

Isto je i u poslu: balansiranje između potreba klijenata i firme, zaposlenih i rukovodstva.  Angela Arends, bivša izvršna direktorka u Burberryu, a sada zaposlena u Appleu, vrlo insistira na tom balansu. Naime, ona je jednom odbila poziv na dodjelu Oskara zbog želje da zadrži radni i životni balans. „To nije važnije od mog muža. To nije važnije od moje djece. To nije važnije od Burberrya”, jednostavno je objasnila.

Znaju da obavljaju više poslova odjednom

Majke najbolje znaju kako je istovremeno kuvati, peglati, spremati djecu za školu, srediti kuću, a onda i sebe za naredni dan. Da bi sve to postigle, one su svjesne da treba da budu efikasne i precizne. Baš kao i dobar lider.

Dobar lider mora da zna da se adaptira, da bude fleksibilan i da prihvata istovremeno više izazova. Profiti, zaposleni, finansije, klijenti, konkurencija. Na sve to treba paziti istovremeno. Njihovo „kućno” iskustvo je mnoge žene i te kako pripremilo za to.

Žene su sve traženiji menadžeri

Dok su ranije poslodavci smatrali da žene sa djecom nisu u mogućnosti da se posvete poslu, danas se ta slika mijenja. Zahvaljujući statistikama i istraživanjima koja se rade u cilju provjere efikasnosti, poslodavci su napokon shvatili da je majčinsko iskustvo ‒ prednost.

Žene postaju sve poželjniji zaposleni, pogotovo na menadžerskim mjestima. One su posebno tražene u HR sektoru, upravo jer njihove „majčinske” sposobnosti imaju posebnu vrijednost u radu sa zaposlenima. Još jedna prednost menadžerske karijere predstavlja i obrazovanje, koje je danas pristupačno i ženama sa brojnim porodičnim obavezama. Školovanje na daljinu, odnosno mogućnost da se školuju bez odlaska na predavanja predstavlja veliku olakšicu svim majkama. Ukoliko želite da svoje majčinske sposobnosti pretvorite u poslovne i dobro plaćene, pravo je vrijeme za to.

Izvor: Telegraf.rs

Share This Post

Google1Yahoo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *