Home » Featured » U četvrtak roditeljima na raspolaganju pravnici i inspektori rada

U četvrtak roditeljima na raspolaganju pravnici i inspektori rada

savjetovaliste

Udruženje Roditelji organizuje u četvrtak, 23. aprila Roditeljski kutak o pravima roditelja iz radnog odnosa, u toku kojeg će na njihova pitanja odgovarati predstavnice Pravnog savjetovališta udruženja kao i Uprave za inspekcijske poslove.

U toku savjetovanja koje će početi u 18 sati u Američkom uglu u Kulturno infomativnom centru „Budo Tomović“ u Podgorici roditelji će moći da čuju na kakve sve situacije i probleme mogu naići u toku radnog odnosa zbog činjenice da jesu ili da postaju roditelji, prevashodno majke.

Ovo će biti prilika i da roditelji u direktnom kontaktu sa Milicom Krstičević i Sanjom Pejović iz Uprave za inspekcijske poslove i članicom Udruženja Roditelji, koja vodi Pravno savjetovalište Milicom Kadović razriješe sve probleme i nedoumice koje imaju iz ove oblasti.

Udruženje Roditelji poziva roditelje da prijave dolazak putem mail adrese roditeljski.kutak@roditelji.me.

Udruženje Roditelji je sa odsjekom inspekcije rada u Upravi za inspekcijske poslove nedavno dogovorilo da ubuduće prijave pojedinih roditelja, koje se odnose na kršenje njihovih prava iz radnog odnosa ono procesuira kako bi se dodatno garantovala anonimnost i podstaklo prijavljivanje nepravilnosti. Na osnovu te saradnje, svi roditelji koji se jave Pravnom savjetovalištu za pomoć, a strahuju da će poslodavac saznati da su ga oni prijavili, moći će da o svom slučaju obavijeste nadležnu inspekciju preko udruženja, koje će biti inicijator provjere.

Savjetovalište Udruženje Roditelji od septembra 2012. godine pruža besplatnu pravnu pomoć roditeljima, a najčešće majkama  i savjetuje ih kako da ostvare prava koja su im zagarantovana zakonima o radu i o dječijom i socijalnoj zaštiti i ostalim propisima.

U savjetovalištu koje funkcioniše na principu direktnog kontakta pravnici se bave situacijama u kojima, između ostalog poslodavac:

  • otpusti ženu kada ostane u drugom stanju;
  • odbija da zaposlenoj na porodiljskom isplati zakonom zagarantovani iznos zarade;
  • prijeti otkazom ili neprodužavanjem ugovora ukoliko se ranije na vrati sa porodiljskog odsustva;
  • degradira ženu koja se odluči da rodi dijete, a posebno nakon njenog povratka sa porodiljskog odsustva;
  • svojim djelovanjem i radnom atmosferom koju kreira utiče na povećanje stepena nesigurosti kod zaposlenih koji planiraju da budu roditelji ili to već jesu.

Ovaj projekat udruženje finansira Američka ambasada u Podgorici odnosno Demokratska komisija za male grantove američke Vlade.

Pružanjem pravne pomoći Udruženje želi da utiče na smanjenje diskriminacije između majki i žena koje nijesu roditelji, ali i pomogne očevima u ostvarivanju prva na roditeljsko staranje.

Žene koje se nađu u ovakvim situacijama rijetko se odlučuju da zaštite svoja prava i govore javno o tome. To se dešava najčešće zbog toga što nijesu upoznate sa svojim pravima i što ne postoji dovoljno insitucionalne podrške koja im može pomoći u rješavanju problema. Zato one vrlo često ne pokreću sudske postupke i ne reaguju adekvatno jer strahuju da će biti otpuštene, pa zadržavaju “kakav takav” posao, a uz to ne vjeruju u inspekcijske organe da im mogu pomoći jer jer je poslodavcima ostavljeno previše prostora za korištenje takozvanih rupa u zakonu.

Share This Post

Google1Yahoo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *