Home » Featured » Nacrtom zakona o zdravstvenom osiguranju dodatna diskriminacija trudnica

Nacrtom zakona o zdravstvenom osiguranju dodatna diskriminacija trudnica

trunocanapolje

Nacrt Zakona o zdravstvenom osiguranju koji je pripremilo Ministarstvo zdravlja, predviđa da prva dva mjeseca trudničkog odsustva neće biti refundirana poslodavcu, a novina je i da refundirani iznos iznosi 70 odsto od osnova za naknadu, koja ne može biti veća od prosječne zarade zaposlenih u Crnoj Gori u prethodnoj godini. Sada se trudničko odsustvo refundira od prvog dana, a refundacija se odnosi na prosječan iznos zarade zaposlene.

Takvim rješenjima će žene biti  diskriminisane pri zapošljavanju, kao i ionako nezaštićene trudnice u radnom odnosu, upozoravaju nevladine organizacije i pojedine partije. Na posljedice takvih rješenja upozorila je i Unija poslodavaca.

“Napominjemo, aktuelnim zakonom predviđa se da se naknada zarade po osnovu privremene spriječenosti za rad, za vrijeme održavanja trudnoće, obezbjeđuje od prvog dana privremene spriječenosti za rad iz sredstava Fonda namijenjenih za obavezno zdravstveno osiguranje (Član 28, stav 4)”, pojasnila je Vijestima direktorica Juventasa Ivana Vujović. Ona je kazala da je taj stav namjerno izostavljen u nacrtu novog Zakona, navodeći da se na taj način dodaju barijere za zapošljavanje žena u reproduktivnoj dobi.

Nacrt zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju, koji je trenutno na javnoj raspravi. Udruženje Roditelji je zatražilo od Ministarstva zdravlja dodatna pojašnjenja u vezi termina “privremena spriječenost za rad” nakon čega će dostaviti svoje komentare i sugestije.

Kristina Mihailović iz udruženja Roditelji pojasnila je da je u akuelnom Zakonu o zdravstvenom osiguranju piše jasno Naknada zarade po osnovu privremene spriječenosti za rad za vrijeme održavanja trudnoće obezbjeđuje se od prvog dana privremene spriječenosti za rad iz sredstava Fonda namijenjenih za obavezno zdravstveno osiguranje. U nacrtu novog zakona je ta rečenica izbrisana. U nemu stoji Naknadu zarade za vrijeme privremene spriječenosti za rad do 60 dana obračunava i isplaćuje poslodavac ali nije precizno da li je trudnoća privremena spriječenost za rad.

“Kako je definisano, prvih 60 dana se nadoknade neće refundirati. Tačno je da se to ne odnosi direktno na trudnice, nego na poslodavce, ali svi dobro znamo da se to ipak i te kako odnosi na trudnicu. Znamo da su trudnice u Crnoj Gori potpuno nezaštićene. Trudnice možete da otpustite u svakom trenutku, ne naravno ako se navede da je razlog trudnoća, ali postoje drugi načini kako to može da se uradi. Može npr. da ne produži ugovor na određeno, tako da će to sigurno uticati na to da raskidaju ili da ne produžavaju ugovore. Praksa, pokazuje da će takva rješenja štetiti najprije trudnicama”, upozorava Mihailović.

Ona napominje da se ovim nacrtom zakona vrši i druga vrsta diskriminacije koja se odnosi na primanja žena.

“Činjenica je da će biti diskriminisane žene koje primaju veće plate. Često pričamo o tome koliko su plate žena na tržištu rada manje nego plate muškaraca. Ovakva rješenja sigurno mogu da doprinesu da se te razlike povećaju. Mislimo da to treba ostaviti kako je sada, da se naknade izjednače sa prosječnom zaradom u firmi u kojoj trudnica radi”, dodala je Mihailović.

U dokumentu koji je Ministarstvo usvojilo na početku godine utvrđen je plan da se javna rasprava o nacrtu zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju završi u prvom kvartalu godine i da Vlada usvoji predlog zakona u drugom kvartalu godine, nakon čega bi se našao u skupštinskoj proceduri.

Vujović kazala je da je, nakon izmjena Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti iz 2013. godine, došlo do pooštravanja uslova za refundaciju porodiljskog odsustva i smanjivanje novca koji može biti refundiran poslodavcu po tom osnovu.

“Za samo dvije godine, država je uspjela da unese u zakonodavsto mjere kojima se negativno utiče na osnovna ljudska prava – pravo na rad i pravo na jednaku zaradu”, kazala je Vujović.

Generalni sekrtetar Unije poslodavaca Suzana Radulović tvrdi da se predložena rješenja predlažu samo kod nas, a da uporedna praksa pokazuje da je period u kojem se ne refundiraju doprinosi u Ukrajini pet radnih dana, Kipru tri, Albaniji 14 dana, Makedoniji, Srbiji, BiH 30, Hrvatskoj 42 radna dana, što je apsolutno neprihvatljivo.

Zapanjujuće je, dodaje Radulović što nadležne institucije nemaju uopšte podatke koliko se radnih dana gubi u bolovanjima do 60 dana.

“Oni vode evidenciju samo o bolovanjima preko 60 dana, to je neprihvatljivo, jer naša praksa pokazuje da je upravo tu najviše zloupotreba. Dešava se da se traži 30 dana, izabrani ljekar to dozvoli, napravi pauzu od jednog ili dva dana, ne mora da se javi Ljekarskoj komisiji, pa opet ide 30 dana i tako u nedogled. Mi zahtjevamo da se kroz zakon moraju ugraditi rješenja koja će propisati pravila za ljekare kako otvoriti bolovanje”, istakla je Radulović.

Predsjenik skupštinskog odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje Zoran Jelić iz DPS-a kaže da su negodavanja preuranjena, jer će, Nacrt tek da prođe javnu raspravu, a tek onda da dođe u skupšinsku proceduru.

“Nastojaćemo da kroz kvalitena zakonska rješenja žene maksimalno budu zaštićne, naročito one koje su one u random odnosu, kako bi se ostavrile kao majke. Treba sačekati konačan prijedlog, nakon čega ćemo se izjasniti u Skupštini”, kazao je Jelić.

Komenarišiću Nacrt Zakona o zdravstvenom osiguranju, Srđan Perić iz Pozitivne ocijenio je da se radi o dugoročno lošim odlukama koje će se negativno reflektovati na populacionu politiku.

“Politika ove Vlade je bez strateškog promišljanja, i rađa odluke gdje se održivost budžeta spašava tako što se od najranjivijih uzima sve što se može uzeti, a najbogatijima se daju svi mogući popusti”, kazao je Perić.

 

Share This Post

Google1Yahoo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *