Home » Featured » Nova studija pokazala da je za djecu dobro ako njihove majke rade

Nova studija pokazala da je za djecu dobro ako njihove majke rade

majka na poslu

Ako ste zaposlena majka i osjećate krivicu što nijeste pored svoje djece, imamo dobre vijesti koje vam idu u prilog. Nova studija koju je sproveo Međunarodni društveni istraživački program, a obuhvatila je 50,000 odraslih iz 25 zemalja, pokazala je da mame koje rade pripremaju svoju djecu – posebno svoje ćerke – za uspjeh.

Ćerke zaposlenih majki sa višim nivoom obrazovanja imale su veće šanse da obavljaju i bolje poslove i primaju veće zarade.

Da li je majka radila ili ne, nije imalo većeg uticaja na karijere sinova,što se moglo očekivati da će istraživači istaći, jer je još u istroriji čovječanstva poznato da su muškarci ti od kojih se očekuje da rade. Ipak, sinovi zaposlenih majki provode više vremena kod kuće, i u prosjeku o djeci brinu oko sedam i po sati, a 25 minuta troše na kućne poslove.

„Zaposlene majke osjećaju krivicu, smatraju da bi bilo bi mnogo bolje za njihovu djecu da ostaju kod kuće, ali ono što vidimo po rezultatima istraživanja da je da je mnogo bolje za djecu ako žene provode i vrijeme na poslu“, pojašnjava Kathleen McGinn, profesorica Biznis Škole na Harvardu i jedan od autora studije. „Ovo je jedno od rješenja koje može najprije uticati na rješavanje problema koji se odnose na smanjenje nejednakosti polova, kako na radnom mjestu tako i kod kuće“.

Važno je istaći da ova studija pod pojmom „zaposlene majke“’ podrazumijeva sve majke koje su radile van kuće u bilo kom periodu prije nego što je dijete napunilo 14 godina. Nije istaknuto koliko godina je majka radila ili u kojoj godini djetetovog života je počela da radi. Takođe, rezultati ne moraju biti dokaz činjenice su ćerke radile zato što su njihove majke imale posao.

Ipak, rezultati ovog istraživanja koji su uslijedili nakon martovske studije koja je otkrila da kvanitet vremena proveden sa djecom nema uticaja na njihovo ostvarivanje, treba da donesu olakšanje zaposlenim majkama koje nijesu sigurne u svoj izbor.

Izvor: Popsugar

Prevela: Bojana Rajković

 

 

Share This Post

Google1Yahoo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *