Home » Featured » Zaposlene mame rade bar 40 sati sedmično, a čak 60 sati imaju posla zbog porodice

Zaposlene mame rade bar 40 sati sedmično, a čak 60 sati imaju posla zbog porodice

mamahobotnica

Da zaposlene majke imaju mnogo više posla od ostalih društvenih grupa dokazuje i istraživanje koje je proveo američki salary.com i otkrio kako one u prosjeku imaju dodatnih 59.4 sati posla – u domaćinstvu i oko porodici.

Drugim riječima, uz standardni 40-satnu radnu sedmicu (na koji nerijetko ide i desetak prekovremenih sati), kod kuće u odrade još 59.4 sati poslova koji obuhvataju razne segmente, a koji se tiču domaćinstava i funkcionisanja porodice. Posao majke i supruge podrazumijeva brojne dužnosti i obaveze koje se često uzimaju zdravo za gotovo.

Iako su izuzeci sve češći i u domaćinstvu sve više pomažu očevi, i dalje previše odgovornosti ostaje na majkama.

Privatni kuvar

Znate li koliko bi koštao privatni kuvar koji bi vam skuvao minimalno jedan obrok u danu pet puta sedmično. Razmislite o tome kad sljedeći put budete prigovarali na kvalitet ili kvanititet ručka.

Čistačica

Neka istraživanja pokazala su da žene u prosjeku provedu 18 sati obavljajući uobičajene kućne poslove.

Dadilja

Odgajanje djece je najteži i najodgovorniji posao na svijetu. Kvalitetno provođenje vremena s djecom ne ulazi u pomenutu satnicu od 59.4 sata jer ono traje 24 sata dnevno, 7 dana u sedmici.

Pranje i peglanje

Što veća porodica, više posla. Iako žene sve češće traže pomoć za poslove oko veša, i dalje postoji velik broj njih koje peglanje ostavljaju za sitne noćne sate.

Njegovateljica

Prosjek kaže kako se svako dijete u godini dana razboli otprilike 10 puta, a za svaki od njih je potrebno barem tri dana oporavka. Saberite koliko je to dana njege i brige o svakom članu porodice.

Lična asistentkinja

Plaćanje računa, odlazak u kupovinu namirnica, rezervacije, hemijska čistiona, vraćanje knjiga u biblioteku i brojne druge aktivnosti koje ostali članovi porodice često zaboravljaju ili za njih “nemaju vremena” najčešće dopadnu majke.

Asistent u učenju

Svaka mama koja ima školarca, pa i onog najodgovornijeg i najbistrijeg, zna da je potrebno svakodnevno pregledanje domaćeg zadatka i pomaganje prilikom rješavanja zadataka i  ispitivanje gradiva.

Izvor: Jutarnji.hr

Share This Post

Google1Yahoo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *