Home » Featured » Odbijena direktiva podrške zaposlenim trudnicama

Odbijena direktiva podrške zaposlenim trudnicama

Working-women-during-Pregnancy

Potpredsjednik Evropske komisije Frans Timmermans objavio je prošle sedmice I zvanično već neko vrijeme očekivanu odluku o povlačenju Direktive o porodiljskom odsustvu, koju je činio set predloga kojima se pokušavaju osnažiti prava trudnih radnica i žena koje se nakon rođenja djeteta vraćaju na posao i/ili doje.

Predloženu Direktivu o porodiljskom odsustvu Evropski parlament je usvojio velikom većinom u prvom čitanju 20. oktobra 2010. godine, a vlade zemalja članica (Savjet) blokirale su je više od tri godine uprkos pregovorima i pokušajima pronalaženja rješenja.

Direktiva je predviđala 20 sedmica u potpunosti plaćenog odsustva, obavezni period od šest sedmica odmora prije ili nakon porođaja, primjenu istih pravila na domaćice i majke koje su usvojile dijete, zaštitu od otkaza tokom šest mjeseci, zaštitu od prekovremenog rada i noćnih smjena, kao i povećanu fleksibilnost za majke koje doje.

Uz to, Evropski je parlament u svojoj odluci usvojio i dvije sedmice u potpunosti plaćenog roditeljskog odsustva za očeve čime bi bilo riješeno i pitanje koje do sada nije regulisano Evropskim direktivama.

Vijest o odbijanju došla je deset dana nakon objave drugog Indeksa rodne ravnopravnosti koji je pokazao da u posljednjih 10 godina nije ostvaren napredak u postizanju ravnopravnosti između muškaraca i žena, i da je u nekim zemljama, poput Hrvatske, čak i nazadovao.

Žene i dalje zarađuju u prosjeku 16% manje od muškaraca, a izraženi rodni jaz se često pojavljuje upravo od trenutka rođenja djeteta, s posljedicama koje se često nastavljaju do kraja života, uključujući 39% rodni jaz u penzijama i veći rizik od siromaštva za žene.

Uprkos postojećim zakonima koji štite trudnice, sve više žena danas se suočava s diskriminacijom na radnom mjestu koja je direktno povezana s trudnoćom i roditeljstvom.

Izvor: Voxfemina

Share This Post

Google1Yahoo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *