Home » Featured » Prihvaćen još jedan od predloga NVO sektora koji se odnosi na zaposlene trudnice

Prihvaćen još jedan od predloga NVO sektora koji se odnosi na zaposlene trudnice

zdravstvo

Amandman koji štiti prava trudnica i porodilja koji je parlamentu predložila Liberalna partija, a usaglašen je sa 15 nevladnih organizacija, prihvaćen je i postao je  sastavni Predloga zakona o zdravstvenom osiguranju, o kojem će naredne sedmice odlučivati Skupština na plenumu.

Prema članu 41. Predloga Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju, iznos koji se refundira poslodavcu je ograničen na svega jednu prosječnu zaradu, na šta su reagovale nevladine organizacije tražeći od poslanika da ne dozvole usvajanje takvog rješenja i ukazujući da je minimalno neophodno iskoristiti postojeću odredbu Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti kojim je od 2013. godine visina iznosa zarada porodilja koji se refundira poslodavcu ograničena na dvije prosječne zarade zaposlenog.

Skupštinski Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje razmatrao je amandmane na Predlog zakona o zdravstvenoj zaštiti i Predlog zakona o zdravstvenom osiguranju, nakon čega u ime predlagača Zakona, ministar Budimir Šegrt, prihvatio amandman.

Iz LP su ocijenili da je prihvatanje takvog amandman veliki uspjeh za LP, civilni sektor i trudnice i porodilje, koji se duže vrijeme bore za ovakvu odredbu.

Predstavnici NVO koji definisali amandman su u apelu poslanicima i javnosti ocijenili da se njim spriječava diskriminacija žena i “kažnjavanje” trudnica, posebno visoko obrazovanih žena koje zarađuju više od prosječne zarade u državi, a koje su usled održavanja trudnoće privremeno spriječene da rade i stvaranje dodatne barijere prilikom zapošljavanja žena u reproduktivnoj dobi.

Prema njihovim navodima, izjednačava se i odnos države prema trudnicama i porodiljama, kao jednako važnim i osjetljivim periodima u životu žene koja se odlučila na materinstvo.

Oni su podsjetili da poslodavci nijesu u obavezi da produžavaju ugovore o radnom odnosu na određeno vrijeme sa trudnicama, dok su na trudničkom bolovanju, kao što je to izričito propisano za zaposlene žene kojima ugovor o radu na određeno vrijeme ističe u periodu korišćenja prava na porodiljsko odsustvo.

“Zbog toga je primjećena pojava da poslodavci koriste priliku da zaposlene radnice koje su trudne zamijene novom radnom snagom. Bez sumnje, dodatni finansijski teret koji bi morao da podnese u slučaju da zaposli trudnicu koja zarađuje više od prosječne zarade, samo će dodatno motivisati poslodavaca da se odluči da zaposli muškarca”, pisalo je u apelu posanicima.

Apel su poslali Juventas, Akcija za ljudska prava HRA, Udruženje Roditelji, Centar za ženska prava, ANIMA, Sigurna ženska kuća, PRIMA, Centar za građansko obrazovanje CGO, Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore UMHCG, CAZAS, SOS za ženu i djecu žrtve nasilja Podgorica, Centar za antidiskriminaciju – Ekvista,  Kvir Montenegro, Centar za monitoring i istraživanje, CeMI i iz Centra za razvoj nevladinih organizacija CRNVO.

Neograničavanje iznosa refundacije bio je jedan od predloga ovih organizacija u toku javne rasprave o Nacrtu zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju, kao i zahtjev Ministarstvu da ne mijenja sadašnju odredbu iz postojeće Zakona koja se odnosi na refundaciju zarade trudnica od prvog dana trudničkog odsustva, i da zadrži rješenje o isplati zarade u visini od 100 odsto od osnova za naknadu.

Ministarstvo zdravlja Crne Gore je odustalo od odredbe, koja je bila predviđena novim zakonom o obaveznom zdravstvenom osiguranju da država ne refundira prva dva mjeseca trudničkog bolovanja, već će ga od prvog dana refundirati Fond za zdravstveno osiguranje, kao i sada i da to bude cijeli iznos. Zadržali su rješenje o visini refundiranog iznosa zarade,  koje je kao takvo postalo dio Predloga zakona, a zatim je uslijesio predlog amandama.

 

Share This Post

Google1Yahoo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *