Home » Featured » Nijesu djeca kriva što žene nemaju karijeru već muževi

Nijesu djeca kriva što žene nemaju karijeru već muževi

ocevoposao

Kod nas ali i u puno zemalja svijeta i dalje važi ono ne baš mudro “pravilo” da žene koje imaju djecu ne mogu imati i karijeru. Čast izuzecima naravno jer mnoge žene i u našoj zemlji dokazuju suprotno. Kako imati i djecu i karijeru? Tako da imate muža koji je spreman da vas podrži u karijeri na način da preuzme brigu od djeci. Ako ne u potpunosti, onda barem da ravnopravno brine o njima.

Dakle štos je u muževima, a ne u djeci. I kada vas šef namrgođeno gleda jer planirate da imate djecu ili već imate djecu, ali ste spremni napredovati u karijeri – slobodno mu recite da u porodici imate muža koji će brinuti o njima.

Nije neobično da muževi preuzimaju brigu o djeci i domaćimstvu ali nije prevelik broj žena koje imaju tu privilegiju.

Zašto? Zato što je i društvu i muževima “normalno” da kada se dijete razboli majka uzima bolovanje da bi bila s njim. Zato je normalno da majka s posla juri svom djetetu i njime se bavi svaku slobodan minut. Zato je normalno da majka ne radi prekovremeno, da majka ne odlazi na poslovna putovanja i ne posvećuje se poslu više od onoga što mora – jer ima dijete kojim se mora baviti?

Muževi, naprotiv, imaju mogućnost da se posvete se svojim karijerama jer je to normalno – jer smo dio patrijarhalnog društva u kojem je muževima često posao na prvom, a porodica tek na drugom mjestu.

O toj su se time poprilično dugo bavili stručnjaci s Harvard Business School-a, a studiju su predvodile profesorica s Harvarda Robin Ely i sociološkinja Pamela Stone s Hunter Collegea.
Osnovni zaključak koji su donijele je taj da žene ne zapuštaju svoju karijeru zato što su rodile već zato što su svoju roditeljsku ulogu stavile ispred uloge zaposlene žene. Često ne svojom voljom već iz obične potrebe s obzirom da se niko drugi (muž) nije bio spreman posvetiti tom poslu.

Niko pritom ne kaže da je majčinska uloga, odnosno uloga roditelja, manje važna od poslovne, ali uz dobru organizaciju svaka žena koja to želi može imati i karijeru i sretnu porodicu.

Za ovu studiju je ispitano više od 25 hiljada muškaraca i žena koji su završili Harvard – dakle svi su odreda u svojoj mladosti stremili da će jednog dana ostvariti zavidnu karijeru.
Velika većina muških ispitanika danas nalazi na visokim pozicijama u firmama u kojima rade, imaju znatno veće odgovornosti i puno su više posvećeni svojim poslovima, za razliku od znatno manjeg broja žena na istim ili sličnim pozicijama.

I to, kako je istraživanje pokazalo, nije zato što su žene samovoljno prepuštale glavne uloge muškarcima ili su odlučile da rade manje plaćene poslove s manjim odgovornostima samo zato što su rodile djecu.  Naime – samo 11 odsto ispitanih žena samovoljno se odlučilo da zanemari ili zamrzne svoju karijeru kako bi bile full time mame.

Njih čak 74 odsto, danas starosti između 32 i 48 godina starosti, nastavilo je sa svojim karijerama i u prosjeku rade 52 sata sedmični.  Međutim, ne bez odricanja, i to mnogo većeg odricanja u odnosu na muškarce.

Većina tih žena unaprijed je znala da će nakon diplome započeti karijeru koju žele pa su svoj život podredile tom cilju, i pazite sada – s tim su ciljem izabrale muškarce za koje su se udale – muškarce koji će cijeniti njihovu karijeru i biti spremni ravnopravno podijeliti porodične dužnosti. Ipak, uprkos obećanjima svojih supruga, od tih 75 odsto karijeristkinja samo 35 odsto njih zaista uživa u blagodati ravnopravnih supruga i očeva. Drugim riječima – 40 odsto njih ostalo je kratkih rukava jer su muževi tokom godina ipak odlučili da stave mnogo veći naglasak na svoju karijeru.

Rezultati među muškim ispitanicima još su i porazniji s obzirom da je čak 86 odsto njih izjavilo kako njihove supruge uglavnom brinu o svemu što se tiče njihovih porodica. Osim zarade naravno jer je za nju zaslužena muževa karijera.

Čak ni to nažalost nije jedini razlog. Društvo naime i dalje poprilično stigmatizuje žene s djecom kao osobe koje su s porođajem postale manje skoncentrisane isključivo na posao, i uopšte manje motivisane za na primjer menadžerske pozicije pa se samim time žene lakše mire s činjenicom da nikada neće moći doći do najviših pozicija – odnosno, brže odustaju. Ali ne i lakše, jer mnoge visokoobrazovane žene znaju da se svom poslu, uprkos djetetu, mogu posvetiti jednakim žarom i vremenom kao i muškarci, ali jednostavno ne mogu natjerati vodu na svoj mlin jer o dolasku na visokopozicionirana mjesta odlučuju ili muškarci (birajući muškarce) ili žene s dugim stažom koje ili nemaju djecu, ili i one misle da mlađa majka s malim djetetom neće moći obavljati te “ozbiljne” dužnosti.

Šta kaže generacija Y

Pomenuti rezultati tiču se dvije popularno nazvane generacije – Baby boomera (rođeni između 40.-ih i 65.ih godina prošlog vijeka) i Generacije X (oni rođeni između 1965. i 1980. godine), ali što je s Generacijom Y. Čini se – ništa jer i oni uglavnom dijele već uvriježeno mišljenje – muževi s karijerom i žene s bebom u rukama.

Ako smo mislili da će milenijske generacije biti nešto modernije po ovom pitanju, s obzirom da je jedna od glavnih karakteristike te najnovije generacije – užitak u fleksibilnom radnom vremenu s kancelarijom u džepu (putem tehnologije), čini se da ni to ne mijenja mnogo stvari.  Tek nešto malo s obzirom da 50 odsto mlađih ispitanika ove studije smatra da će u potpunosti biti posvećeni svojoj karijeri, a čak dvije trećine njih, dakle 75 odsto, vjeruje da će o njihovoj djeci i porodičnim dužnostima brinuti supruge.

Izvor: Index

Share This Post

Google1Yahoo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *