Home » Featured » Na roditeljskom odsustvu trenuto 81 otac

Na roditeljskom odsustvu trenuto 81 otac

roditeljskoodsustvo

Pravo na roditeljsko odsustvo sa posla u Crnoj Gori trenutno koristi 81 otac, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalnog staranja. U 2013. godini biloje 76 očeva koji su koristili ovo pravo, a prošle godine njih 351, piše Dan.

Jedan od očeva iz Podgorice koji je koristio dato pravo kaže da je uživao u vremenu sa djetetom, a otišao je na odsustvo jer je njegova supruga morala da počne da radi. On navodi da njegova supruga nije imala ugovor o radu na neodređeno vrijeme, a radi u privatnoj firmi, pa je on odlučio da priskoči u pomoć.

„Radim u jednoj državnoj firmi i uzeo sam to roditeljsko odsustvo na pola godine. Mogu vam reći da sam za taj period naučio kako treba voditi računa o bebi. Nijesmo morali da plaćamo ženu koja bi čuvala našu bebu, a ja sam uživao dok sam to radio. Preporučio bih svim očevima da koriste ovo pravo“, ispričao je jedan od očeva za portal MNE magazin.

U Ministarstvu rada i socijalnog staranja kažu da se za omogućavanje prava na roditeljsko odsustvo mjesečno iz državnog budžeta izdvaja 9.423 eura. Najviše očeva koji koriste pomenuto pravo je iz Rožaja (30), Berana (20) i Plava i Gusinja (19). U opštinama poput Cetinja, Bara i Herceg Novog evidentirana su po dva muškarca koji koriste ovo pravo, dok je u Bijelom Polju i Budvi evidentiran samo po jedan otac. U glavnom gradu evidentirana su četiri muškarca koji su korisnici ovog prava.

Na evidenciji Centra za socijalni rad za opštine Bijelo Polje, Mojkovac i Kolašin nalazi se jedan otac koji koristi pravo na roditeljsko odsustvo zbog rođenja djeteta sa mjesečnim primanjem od 295 eura i on je iz opštine Bijelo Polje.

U Plavu i Gusinju roditsljsko odsustvo zbog rođenja djeteta koristi 19 očeva. U Beranama pravo na roditeljsko odsustvo koristi 20 očeva, a iznos sredstava koji se izdvaja na mjesečnom nivou je 1.285 eura.

Na Cetinju odsustvo koriste dva oca, oba kao nezaposlena lica čije su supruge strani državljani i njima se isplaćuje po 64 eura mjesečno. U Baru su evidentirana dva oca koji su korisnici prava na roditeljsko odsustvo, a mjesečni iznos refundacije je 1.497 eura.

U Herceg Novom evidentirano je da roditeljsko odsustvo usled rođenja djeteta trenutno koriste dva muškarca, dok sredstva za refundaciju iznose 793. U Rožajama 30 očeva koristi pravo na odsustvo i u te svrhe izdvaja se 1.906 eura.

Na području Podgorice, gradske opštine Golubovci i Tuzi i opštine Danilovgrad, evidentira su četiri muškarca koji koriste pravo na roditeljsko odusustvo. U svrhe refundacije naknada zarada po osnovu roditeljskog odsustva izdvaja se 1.726 eura. mjesečno objašnjavaju u ministarstvu.

U Budvi jedan otac koristi pravo na roditeljsko odsustvo i za to pravo izdvaja se 570 eura.

Izvor: CDM

Izvor:

Share This Post

Google1Yahoo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *