Home » Featured » Majke super produktivne, ali na ivici burnouta

Majke super produktivne, ali na ivici burnouta

Illustrative image of professional woman feeding her baby while using laptop

Žene s više djece u prosjeku su produktivnije od onih koje imaju samo jedno dijete, a majke generalno, produktivnije su od žena koje nemaju djecu, zaključak je nedavno objavljene studije.

Rezultati su svakako vjetar u leđa svake zaposlene majke koja dobro zna kako je to balansirati između karijere i porodičnog života i koji je sve izazovi prilikom toga očekuju.

Zaključci studije su, da su majke tokom 30-godišnje karijere imale bolju produktivnost na poslu od svojih koleginica bez djece. One koje su imale i više od dvoje djece, bile su najproduktivnije tokom svojih karijera.

U studiji se došlo do zaključka da djeca nisu uvijek jednako uticala na produktivnost svojih majki, naprotiv, kada su bila sasvim mala, majke nisu bile toliko produktivne. Ali, kako su djeca rasla i postala tinejdžeri, majke su se uspinjale na ljestvici, da bi na kraju njihova produktivnost iznenađujuće porasla, s obzirom na koleginice bez djece.

Prema ispitivanju koje je sproveo Microsoft na uzorku od 2000 žena, ali i 500 poslodavaca, izgleda da odgajanje djeteta pojačava ključne vještine zaposlenih majki na radnom mjestu. Oko 62% njih kaže da mogu lakše raditi više stvari od jednom, od kako su dobile djecu. Gotovo polovina ispitanih majki primijetila je da su u mogućnosti bolje i racionalnije iskoristiti svoje vrijeme, a četvrtina je izjavila da su postale organizovanije.

Izgleda da se s ovim rezultatima slažu i poslodavci, jer je oko 57 odsto njih izjavilo da su zaposlene majke bolji timski igrači u firmama od žena koje nemaju djecu. Trećina šefova tvrdi da se timski rad poboljšao otkako je žena postala majka, dok 35 odsto njih primjećuje da su se majkama povećale vještine multi-taskinga.

Čini se da je veliku ulogu u povećanju produktivnosti odigrao i nagli razvoj tehnologije koji je majkama omogućio da svoje vrijeme bolje organizuju i da zadatke mogu obaviti ne isključivo samo na svom radnom mjestu, već i u pokretu. Tako oko 37 odsto zaposlenih majki koristi tehnološka pomagala da bi svoj posao odradile od kuće, ako slučajno ne stignu otići u kancelariju. Pozitivna je činjenica i da 29 odsto ovih majki uspije uz pomoć istih tih pomagala uštedjeti i do sat vremena dnevno u svom burnom poslovnom rasporedu, dok neke “skrate” posao za čak dva sata koja onda mogu preusmjeriti na nešto drugo.

Kao rezultat toga, četvrtina ovih zaposlenih majki smatra da su na poslu produktivnije od svojih partnera i da za isto vrijeme mogu obaviti više posla.

Kada se toj količini posla doda i ona koja se mora obaviti kod kuće, dolazi jednostavno do zasićenja i pada sistema tzv. “burnouta”.

Uprkos modernoj tehnologiji, vještinama multitaskinga i izvanrednoj organizovanosti, žene su ipak nerijetko rastrgane između posla i porodičnog života. Njihov radni dan u stvarnosti nikad ne prestaje. Naročito u periodu kada su djeca mala i kada zahtijevaju najviše brige i pažnje pa su nerijetko i bolesna? Koja je posljedica povećane produktivnosti ovih zaposlenih žena, majki, ujedno i domaćica, koje svakodnevno godinama balansiraju s nemogućom količinom obaveza? Potpuno i konačno iscrpljenje?

Naime, žene uz poslovne obaveze, kod kuće imaju znatno više posla nego muškarci. Samo u Americi, žene obavljaju dvostruko više kućnih poslova, a u nekim drugim zemljama svijeta, situacija je još i gora. Tako u Indiji žena dnevno provede četiri i po sata baveći se kućnim poslovima, dok se Indijac kući posveti samo 19 minuta. Nešto vrjedniji su muškarci u Turskoj, koji se domaćinskim poslovima bave 21 minut, dok su na čelu liste “vrijednih” muškaraca Slovenci, koji po kući čiste gotovo dva sata. Slijede ih Danci i Estonci, koji nešto više od sat i po vremena dnevno provedu baveći se kućnskim poslovima. Ali kako u svakoj zemlji broj sati posvećen domaćinstvu nije isti, ne znači da ove žene imaju manje posla. Estonke tako provedu nešto više od tri sata baveći se kućnim poslovima, dok Slovenke na njih utroše tri i po sata svog vremena dnevno.

Iste te žene, povećanjem produktivnosti na poslu možda će doći do boljeg radnog mjesta, što samo dovodi do novih obaveza i još više dužnosti. Uz to, majke se i manje naspavaju od očeva, jer ukoliko se po noći pokaže potreba za ustajanjem zbog djeteta, vjerovatnije je da će krevet napustiti upravo žena.

Ako žena da svoj maksimum da zadovolji poslovne kao i zahtjeve svoje porodice, jedno područje će ipak morati patiti, a to je najčešće ono društveno.

Da bi žena bila u potpunosti sretna, ispunjena i da ne bi došlo do “burnouta”, potrebno je imati partnera koji će je podržati kroz njen rad, na poslu i kod kuće. Mnoge snažne, uspješne žene na vodećim pozicijama ističu da imaju jak sistem podrške od kuće, tj. muškarca koji će se uhvatiti u borbu s kunskim poslovima i na sebe preuzeti dio odgovornosti. Ali to je češće izuzetak nego pravilo. Zato je veoma važno onu ravnopravnost polova za koju se žene bore na poslu, prvo postići između sopstvena četiri zida.

Poslodavci, koji su zadovoljni produktivnošću zaposlenih majki, trebalo bi da budu još fleksibilniji s obzirom na količinu vremena i obaveza s kojima se ove žene svakodnevno susrijeću, pogotovo jer su i oni sami svjesni ženine odgovornosti na poslu i kod kuće. Ženama koje su ujedno i majke, a pogotovo ako maju više djece bi puno značilo kada bi mogle kontrolisati količinu posla, kada ne bi bile opterećene i preplašene jer trebaju da uzmu nekoliko slobodnih dana zbog bolesnog djeteta, ili kada su jednostavno toliko umorne da moraju uzeti odmor. Jer to je ponekad jedino što ih dijeli od potpune produktivnosti.

Izvor: Roditelj.hr

Share This Post

Google1Yahoo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *