Home » Featured » Obračun bolovanja otvorenog zbog djeteta

Obračun bolovanja otvorenog zbog djeteta

Feel free to use this image, just link to www.SeniorLiving.Org This microstock required lots of post processing to get the blue tint. I also needed a bounce card to get more detail in the glasses.

Pitanje od Ane:

Interesuje me kako se vrši platni obračun po osnovu bolovanja otvorenog zbog djeteta. U pitanju je državna firma, a bolovanje se uzima po uputu i potrebi djeteta za fizikalnim vježbama u trajanju od mjesec dana?

Odgovor od računovodstvene agencija Konto’s:

Pravilnikom o načinu i postupku ostvarivanja prava na privremenu spriječenost za rad, član 17, stav 2 predvidjeno je da obračun i isplatu naknade zarade poslodavac vrši na osnovu izvještaja koji izdaje izabrani doktor ili prvostepena ljekarska komisija (za privremenu spriječenost preko 30 dana).

Takodje, Na osnovu Zakona o zdravstvenoj zaštiti, član 28, stav 1, naknada zarade za vrijeme privremene spriječenosti za rad odredjuje se najmanje u visini od 70% od osnova za naknadu.”

Dakle, naš odgovor bi bio da naknada za privremenu spriječenost ne može biti manja od 70% zarade zaposlenog, dok konačan iznos zavisi (može biti i 100% zarade) od izvještaja izabranog ljekara.

 

Share This Post

Google1Yahoo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *