Home » Featured » Muškarci će narednih 70 godina zarađivati više od žena

Muškarci će narednih 70 godina zarađivati više od žena

jednake

Muškarci će bolje zarađivati od žena još najmanje sedam decenija desetljeća ako se platne razlike među polovima nastave smanjivati sadašnjim tempom, procjenjuje Međunarodna organizacija rada.

Povodom Međunarodnog dana žena, ta UN-ova organizacija objavila je izvještaj u kojem ističe da ‘žene sada u prosjeku zarađuju 23 odsto manje od muškaraca’.

U svjetskim razmjerima, stopa zaposlenosti muškaraca je 72 odsto, dok je kod žena svega 46 odsto. Taj jaz smanjen je za samo 0,6 procentnih poena u posljednjih 20 godina.

“Tokom posljednje dvije  decenije žene su značajno poboljšale svoj obrazovni profil, ali to nije rezultiralo njihovim boljim položajem na poslu”, navodi se u izvještaju.

Žene više rade u domaćinstvu i više se brinu o djeci od muškaraca, tako da mnoge od njih ne rade puno radno vrijeme i zarađuju manje, kažu stručnjaci Međunarodne organizacije rada.

Ti uzroci, zajedno s činjenicom da mnoge žene pristaju da rade “na crno” i lošije plaćene poslove, dovodi do velikih polnih razlika u primanjima u starijoj životnoj dobi.

Oko 200 miliona žena starije dobi širom svijeta živi bez redovne penzije, u odnosu na 115 miliona muškaraca, objavila je Međunarodna organizacija rada.

Izvor: Libela.org

Share This Post

Google1Yahoo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *