Home » Featured » Zašto je važno biti tata na porodiljskom odsustvu?

Zašto je važno biti tata na porodiljskom odsustvu?

Father playing with baby boy

U mnogim zemljama širom svijeta zakonom je regulisano pravo oba zaposlena roditelja na porodiljsko odsustvo i odsustvo sa rada radi njege djeteta, koji se odnose na period neposredno prije i poslije rođenja djeteta. Ipak, ovakve politike prevashodno su usmjerene na žene kako bi se ne samo omogućio potpuni oporavak od trudnoće i porođaja prije povratka na posao već i kako bi se podržao koncept o primarnosti potrebe bebe za majkom i njihovim zbližavanjem. Sa druge strane, iako se muškarcima garantuju ista prava po pitanju porodiljskog odsustva, rijetki su očevi koji odluče da ostanu kod kuće i preuzmu brigu o djetetu, prije svega zbog nedovoljne informisanosti o opcijama koje su im u tom pogledu dostupne.

Jedan od najčešćih razloga zbog kojih se mali broj očeva odlučuje da profesionalne obaveze zamijeni pelenama i flašicama je strahovanje da će tako ugroziti svoju poziciju u kompaniji i izgubiti priliku za dalje napredovanje u karijeri. Iako se bilo kakva diskriminacija od strane poslodavca prema zaposlenom koji je na odsustvu smatra protivzakonitom, ne može se sa sigurnosću reći da će se porodiljsko odsustvo odraziti na nečiji posao. Uprkos činjenici da stavovi po tom pitanju polako počinju da se mijenjaju s obzirom na sve veću svijest o važnosti porodiljskog odsustva za očeve, društveni pritisci, predrasude i rodni stereotipi i dalje u velikoj mjeri odvraćaju buduće tate da se odluče na takav korak.

Podaci pokazuju da u Njemačkoj samo 15 odsto muškaraca koristi pravo na odsustvo sa posla zbog prinove u kući, u Velikoj Britaniji to čini tek osam odsto očeva, dok u Španiji njihov broj iznosi svega četiri odsto. Nasuprot ovakvoj statistici stoji primjer Islanda, gdje čak 91 odsto slučajeva odsustva čine očevi. Osim toga, u Švedskoj se veoma blagonaklono gleda na one koji su odlučili da uzmu porodiljsko. To se čak upisuje u njihovu radnu biografiju i uvažava kao prednost takvim kandidatima kada apliciraju za neki drugi posao.

Prednosti porodiljskog odsustva za tate

Online forum www.dad.info nudi mnoštvo edukativnih i zanimljivih tekstova i video materijala sa ciljem da pomogne muškarcima da postanu „tate kakve su oduvijek željeli da budu“. Forum takođe promoviše porodiljsko odsustvo za očeve, navodeći pet razloga zbog kojih je važno biti tata kod kuće, koji brine o bebi:

Zbližavanje sa djetetom – Poznato je da bebe ne vole da budu same, kao i da posjeduju urođenu želju da što više otkrivaju i istražuju svoje okruženje. Iako će novorođenče veći dio vremena provesti u spavanju, kada se probudi biće mu potrebna ljubav, pažnja i nježnost roditelja. Tate koje su kod kuće imaju jedinstvenu priliku da se potpuno posvijete svom mališanu i zbliže se sa njim od prvih dana. Beba će se tako navići na očev glas, čuti otkucaje njegovog srca dok je drži u naručju i osjećaće se sigurno i zaštićeno jer zna da je tata pored nje.

Pomoć u kući – Sa dolaskom novog člana porodice, roditelji brzo shvate da ih konstantno očekuju pune ruke posla. Za ženu koja se još uvijek oporavlja od porođaja izuzetno je važna podrška i pomoć muškarca, bez obzira da li su u pitanju kućni poslovi ili briga o bebi. Teret roditeljstva lakše se dijeli udvoje, a sve obaveze se obavljaju brže i jednostavnije.

Preuzimanje aktivne uloge u odgajanju djeteta – Prvih nekoliko dana po rođenju djeteta naročito su teški za roditelje. Naučiti kako da mijenjaju pelene, uspavljuju i kupaju svoju bebu mame i tate često doživljavaju kao hod po tankoj žici, s obzirom na dužnosti koje se stalno gomilaju, zbog čega je sve teže održati ravnotežu. Tokom porodiljskog odsustva muškarci mogu da ovladaju svim vještinama koje su im potrebne kako bi što bolje obavljali svoju novu životnu ulogu i nauče da hodaju po tankoj žici bez pomoći dugog štapa za balansiranje. Osim toga, istraživanja pokazuju da tate koje su ostajale kod kuće sa bebom nastavljaju aktivno da učestvuju u odgajanju mališana dugo vremena nakon što se porodiljsko odsustvo završi.

Prevazilaženje briga roditeljstva – Kada beba dođe na svijet, svi roditelji se zabrinuto pitaju da li će na pravi način znati da brinu o djetetu i kako će se izboriti sa finansijama u novonastaloj situaciji. Zahvaljujući porodiljskom odsustvu tate će moći da se posavjetuju i dobiju dragocjene informacije o pravilnom odgoju mališana od drugih iskusnijih lica, kao što su patronažne sestre tokom kućnih posjeta, kao i da bolje upoznaju svoje dijete kako bi stekli neophodno samopouzdanje i sa što manje zabrinutosti uživali u čarima roditeljstva.

Dug i srećan porodičan život – Dolaskom bebe dinamika porodičnog života se potpuno mijenja. Roditeljima to maleno biće postaje centar svijeta, zbog čega često dolazi do zanemarivanja njihovog međusobnog odnosa, koji je izuzetno važan za mališana. Tokom porodiljskog odsustva mame i tate mogu emotivno da podrže jedni druge, uče zajedno kako da budu dobri roditelji, kao i da očuvaju i izgrade još snažnije porodične veze, čime se drastično smanjuje stopa razvoda. Na taj način zdrav odnos između roditelja u velikoj mjeri se pozitivno odražava na bebin razvoj.

Porodiljsko odsustvo podjednako je važno kako za žene tako i za muškarce. Ono i jednom i drugom roditelju pruža priliku da provedu dragocjene trenutke sa bebom, nauče kako da se nose sa izazovima roditeljstva, priviknu se i uživaju u svojoj novoj životnoj ulozi. Zato je potrebno da se stvori pozitivna društvena klima, prevaziđu rodni stereotipi i širi svijest o tome koliko je važno da oba roditelja što više vremena provedu sa bebom tokom prvih nekoliko nedjelja njenog života kako bi se što veći broj muškaraca podstakao da iskoriste svoje pravo i postanu tate na porodiljskom odsustvu.

Izvor: Fondacija Novak Đoković

Share This Post

Google1Yahoo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *