Home » Featured » Beba u Skupštini Crne Gore: Događaj koji nosi više poruka

Beba u Skupštini Crne Gore: Događaj koji nosi više poruka

dods2

Foto: Vijesti

Osim očekivane političke pažnje koju je izazvala posjeta evropskih parlamentaraca Crnoj Gori ovog puta pažnju javnosti okupirao je nesvakidašnji dolazak evropske parlamentarke Aneliz Dods sa tromjesečnom bebom u naručju kod predsjednika Filipa Vujanovića, ali još veće iznenađenje izazvao je njihov dolazak u Skupštinu Crne Gore.

Iako je Skupštinu prethodnih godina posjetilo više hiljada dječaka i djevojčica opšte iznenađenje i ogrumnu pažnju i komentare u javnosti izvao je dolazak Aneliz Dods na sastanak Parlamentarnog odbora Evropske unije i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) sa svojom bebom u naručju.

Ne mareći za to što se nalazi za predsjedavajućim stolom POSP-a tromjesečna beba je u naručju svoje majke, na početku zasjedanja, tražila najudobniji položaj, a u toku sjednice beba je i sisala.

Na zvuk skupštinskog zvona beba se, naravno, oglasila ne bi li prisutne upozorila da su preglasni. Prizor su znatiželjno posmatrali i najviši evropski i crnogorski zvaničnici i brojni fotoreporteri.

Možda je, zapravo, opšte iznenađenje omelo prisutne da bebu i majku u najvećem crnogorskom zakonodavnom domu dočekaju aplauzom kako su to učinile njihove evropske kolege, prije šest godina, pozdravljajući dolazak italijanske poslanice Liče Ronculi sa bebom u naručju u Evropskom parlamentu (EP) u Strazburu. Ove su slike obišle svijet.

majkaidijete

Šeficu delegacije EP i njenu tromjesečnu bebu pozdravio je kopredsjedavajući POSP-a, Ranko Krivokapić, obraćajući im se riječima: Moje drage dvije, Aneliz i naš novi, najbolji i najmlađi član. Nadam se da neće biti i najplodonosniji u našim diskusijama. Dakle, imam čast da otvorim dvanaesti sastanak POSP-a”.

Poslanica Aneliz Dods je zahvalila i odgovorila: “Hvala. Stvarno se izvinjavam što sam dovela i kćerku sa sobom. Ali, željela sam da budem sa vama, a ona je samo tri mjeseca stara tako da sam ipak, morala da je povedem. Zahvaljujem se na strpljenju”.

Profesorica Božena Jelušić je neuobičajne slike iz crnogorske Skupštine prokomentarisala kao događaj koji nosi više poruka.

“Snimak koji smo vidjeli bio je za Crnu Goru nešto što bi se smatralo neozbiljnim. Otprilike, majke i djeca su nešto što se u Crnoj Gori percipira kao sekundarna stvar, kao stvar koja ne bi trebalo da bude ozbiljno okruženje muških, važnih državnih, velikih i sličnih odluka… Međutim, to je stvar percepcije”, kaže Jelušić.

Prema njenom mišljenju, jedina prava ravnopravnost žena počinje tamo gdje njena različitost najviše dolazi do izražaja, a to je materinstvo i briga prema djeci. Ovo je zato, kako kaže, svojevrsna poruka ženama u Crnoj Gori, ako je na pravi način budu mogle pročitati.

“Danas, po svoj prilici, u našoj tradicionalnoj svijesti ta najozbiljnija od svih stvari proizvođenje ljudskog kapitala nije shvaćena dovoljno ozbiljno i dovoljno odgovorno. Moja je teza da su srećne majke uslov srećnih kćeri i srećnih sinova – uslov srećnog društva”, rekla je Jelušić.

Izvor: RFE

 

Share This Post

Google1Yahoo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *