Home » Featured » Opet planiraju da mijenjaju prava koja se odnose na zaposlene trudnice

Opet planiraju da mijenjaju prava koja se odnose na zaposlene trudnice

Nacrtom novog zakona o zdravstvenom osiguranju predviđeno je da trudnice, da bi njihovi poslodavci ostvarili pravo na refundaciju troškova trudničkog od države, moraju biti zaposlene kod istog najmanje dva mjeseca odnosno četiri mjeseca (sa prekidima u toku godine).

Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje, Sead Čirgić pojašnjava da će na taj način biti spriječene brojne zloupotrebe trudničkog bolovanja, prilikom kojih su se osnivale “fiktivne” firme.

“Do sada je bilo zloupotreba kod trudničkog bolovanja, jer je bilo predviđeno da osigurano lice Fonda, prije ostvarivanja prava na bolovanje, mora biti u zdravstvenom osiguranju dva mjeseca uzastopno ili četiri mjeseca u toku godine. Dešavalo se, na primjer, da trudnica zasnuje radni odnos i sjutra dan se prijavi na bolovanje. Takođe, dešavalo se da je plata trudnice veća nego izvršnom direktoru”, pojasnio je Čirgić za Dnevne novine.

Predlog Fonda prihvatilo je Ministarstvo zdravlja i uvrstilo ga u Nacrt zakona o izmjenama i dopunama zakona o zdravstvenom osiguranju, koji je na javnoj raspravi do 28. marta.

Izvor: RTCG

Share This Post

Google1Yahoo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *