Home » Featured » Radnice ostale bez 12 plata kad su otišle na porodiljsko

Radnice ostale bez 12 plata kad su otišle na porodiljsko

Nekoliko nekadašnjih radnica danilovgradske kompanije Crnagoracoop AD, koja je dijelom u državnom vlasništvu, ostalo je bez 12 plata koje su ih sledovale po Zakonu o radu, dok su bile na porodiljskom odsustvu. Iako je za neke od njih kršenje zakona potvrdio i sud, do svog novca još nijesu došle jer toj kompaniji blokiran račun zbog dugova.

Mreža za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije – LUPA utvrdila je da većinski vlasnik uspješno izbjegava plaćanje tih i drugih brojnih dugova povjerilaca.

“Još 2015. godine obraćala sam se Odsjeku za inspekciju rada – Uprave za inspekcijske poslove i tražila od njih pomoć, s obzirom da nisam dobila ni jednu platu od kada sam potpisala Rješenje o porodiljskom odsustvu u kompaniji Crnagoracoop AD, u kojoj sam radila”, ispričala je bivša radnica danilovgradske kompanije, koja je željela da ostane anonimna. Isti problem su imale još tri njene koleginice. Iz Uprave za inspekcijske poslove je, kako tvrdi, nikada nisu obavijestili da li su sproveli inspekcijski nadzor i da li je poslodavac kažnjen zbog nepoštovanja Zakona o radu.

Ova radnica je zatim podnijela tužbu sudu, i nakon nekoliko održanih ročišta donijeta je presuda u njenu korist, odnosno naloženo je da joj se isplate sve neisplaćene zarade dok je bila na porodiljskom odsustvu. Pravosnažna presuda nikada nije sprovedena, a ni izvršitelj nije mogao da pronađe način da naplati dugove.

“Rečeno mi je da je račun kompanije Crnagoracoop AD blokiran zbog neplaćenih dugovanja prema nekim drugim povjeriocima i da izvršitelj nije mogao da pronađe slobodnu imovinu te kompanije od koje može da se naplati iznos od nekoliko hiljada eura, koji mi je dodijeljen pravosnažnom presudom”, kazala je oštećena radnica.

Većinski vlasnik kompanije Slobodan Babića, kazao je da je račun kompanije u blokadi zbog sudskih rješenja.

“Čekamo kako one tako i mi radnici Crnagoracoop AD da dobijemo neke sudske sporove i da izmirimo obeveze, na čelu sa mnom. I šta vi sad mene ispitujete kao da ste iz privrednog kriminala”, rekao je Babić novinaru Lupe.

Većinski vlasnik kompanije Crnagoracoop ima još jednu kompaniju Crnagoracoop NB, koja ima istu djelatnost – „prerada čaja i kafe“ i koja je preuzela veći dio imovine i zaposlene blokiranog akcionarskog društva Crnagoracoopa AD.

U podacima Poreske uprave može se vidjeti da je Crnagoracoop AD na kraju prošle godine prijavila gubitak od oko 3,4 miliona eura. Radi se o gubitku koji se uvećavao iz godine u godinu. Prijavljeno je da imaju nekretnine, postrojenja i opremu vrijednu svega 36.945 eura, ali i obrtna sredstva od 661.602 eura. Nisu imali prihoda od prodaje u 2018. godini. Sa druge strane, kompanija Crnagoracoop NB u prošloj godini imala je prihod od prodaje 1.086.249 eura i poslovala je pozitivno.  Ta firma ima prijavljenu stalnu imovinu od oko četiri miliona eura.

Država Crna Gora je akcionar u kompaniji Crnagoracoop AD preko Investiciono – razvojnog fonda, Republičkog fonda penzijsko – invalidskog osiguranja i Zavoda za zapošljavanje Crne Gore.

Izvor: Lupa

Share This Post

Google1Yahoo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *