Home » Featured » Trudnicama ugovori na određeno više ne mogu isteći u toku trudnoće

Trudnicama ugovori na određeno više ne mogu isteći u toku trudnoće

U Crnoj Gori od sada poslodavci trudnicama kojima ističe ugovor na određeno u toku trudnoće moraju da ga produžavaju do isteka korišćenja prava na roditeljsko odsustvo odnosno do prvog djetetovog rođendana.

Novim Zakonom o radu, koji je stupio na snagu 7. januara, trudnice su se konačno našle u grupi  onih kojima ugovori neće moći da ne budu produženi, a što je do sada bio njihov najčešći problem u radnom odnosu. Nerijetko se dešavalo da poslodavci jednostavno ne produže ugovor ženama nakon što bi im saopštile da su trudne, a to nije bilo zabranjeno ni jednim propisom.

“Zaposlenom kome ugovor o radu na određeno vrijeme ističe u toku trudnoće, korišćenja privremene spriječenosti za rad po osnovu održavanja trudnoće, porodiljskog, odnosno roditeljskog odsustva, rok za koji je ugovorom o radu zasnovao radni odnos na određeno vrijeme produžava se do isteka korišćenja prava na to odsustvo”, piše u novom Zakonu o radu.

Ovaj predlog za koji su se godinama zalagali Unija slobodnih sindikata i udruženje Roditelji bio je dio Nacrta zakona o radu, ali je zatim iz  izbrisan iz teksta Predloga, nakon čega je od ministra rada i socijanog staranja zatraženo 21. oktobra 2019. da se odredba vrati što se na kraju i dogodilo.

Ovim zakonom trudnice su dobile i mogućnost da jedan dan mjesečno odustvuju sa posla da bi uradile prenatalne preglede. Ona je dužna da obavijesti poslodavca u pisanoj formi o korišćenju odsustva, tri dana prije zakazanog vremena za prenatalni pregled i na njegov zahtjev da mu dostavi dokaz o izvršenom pregledu.

Ostale odredbe koje se odnose na roditelje se nijesu značajnije mijenjale.

 

Share This Post

Google1Yahoo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *