Home » Featured » Kako je jedna trudnica ostala bez posla nekoliko dana pred stupanje na snagu Zakona o radu

Kako je jedna trudnica ostala bez posla nekoliko dana pred stupanje na snagu Zakona o radu

Foto: Ilustracija

Trudnica Jelena Vuković koja živi u Podgorici obradovala se novom Zakonu o radu, jer se konačno ponadala da će biti zaštićena dok je u drugom stanju i da će ostati u radnom odnosu odnosno iskoristiti pravo na porodiljsko odsustvo, ali se to nije dogodilo jer je njen poslodavac odlučio, u vrijeme dok se zakon usvajao u parlementu, da joj ne produži ugovor na određeno vrijeme.

Tako je Jelena, nakon godinu i po, a neposredno pred porođaj, ostala bez prava na porodiljsko odsustvo.

Prema novom Zakonu o radu, koji je stupio na snagu 7. januara, poslodavci u Crnoj Gori trudnicama kojima ističe ugovor na određeno u toku trudnoće moraju da ga produžavaju do isteka korišćenja prava na roditeljsko odsustvo odnosno do prvog djetetovog rođendana.

Vuković kaže da je ogorčena i da se osjeća izdano. Tvrdi da je njen poslodavac je zloupotrijebio „međuprostor“ i odlučio da joj ne produži ugovor dok je na trudničkom odsustvu.

Ona smatra da ovim gestom poslodavac ne uskraćuje samo nju za sredstva koja je sljeduju već i njeno nerođeno dijete, i da im pri tome ugrožava zdravlje zbog stresa koji ona trpi.

„Šalje me na Biro i postajem socijalni slučaj što je degradirajuće i nehumano prema budućoj majci i jednoj porodici na samom početku njihovog stvaranja. U eri brzog života i pohlepe za novcem, pitam se gdje je jedan doktor izgubio orjentir“, kaže ona.

Država poslodavcima refundira naknadu zarade koju zaposleni primaju u toku trudničkog, porodiljskog ili roditeljskog odsustva.

„Imam potrebu da naglasim da je država ta koja poslodavcu refundira naknadu žene i poreze i doprinose, ali pošto zavisim od volje pojedinca u periodu gdje ja prelazim sa trudničkog na porodiljsko odsustvo ostajem uskraćena za to”, kazala je ona.

Prema njenim riječima, niko iz firme u kojoj je radila se nije udostojio da joj zvanično saopšti šta je preduzeo i u momentu kad je išla da razgovara sa poslodavcem saznala je da je odjavljena sa osiguranja.

„Radnu knjižicu mi nijesu vratili pa se agonija za mene u danima praznika produžila jer mi se skratio rok za prijavu na Biro“, kaže ona.

Zakonom o radu propisano je da je poslodavac dužan da zaposlenom vrati uredno popunjenu radnu knjižicu, na dan prestanka radnog odnosa, odnosno ugovora o radu.

Vuković najiskrenije moli sve nadležne institucije koje imaju razumijevanja da joj pomognu.

„Ovaj apel šaljem kao krik jedne očajne trudnice koja se našla u šoku i bespomoćna pred postupanjima bezosjećajnih pojedinaca i ‘nemoćnih’ nadležnih službi“, kaže ova trudnica.

Trudnicama ugovori na određeno više ne mogu isteći u toku trudnoće

Share This Post

Google1Yahoo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *