Home » Featured » Ne smiju smanjivati plate ali mogu isplaćivati do 70 odsto

Ne smiju smanjivati plate ali mogu isplaćivati do 70 odsto

Roditeljima koji su ostali kod kuće sa djecom do 11 godina zbog aktuelne situacije sa novim koronavirusom poslodavac ne smije smanjiti plate jer su to mjere Vlade, a zakon o radi i kolektivnim ugovorom je predviđeno da u ovakvim i sličnim situacijama može da im isplaćuje 60 odnosno 70 odsto aknade, tvrdi advokatica Mirjana Pajković.

“Ukoliko poslodavac ne ispoštuje mjere, zaposleni ima opciju da prijavi nepravilnosti inspekciji, nadležnim institucijama i da se obrati za stručnu pomoć”, istakla je Pajković u Bojama jutra na Televiziji Vijesti. Besplatan broj Uprave za inspekcijske poslove je 080 555 555.

Radno pravni odnos koji nastaje između poslodavca i zaposlenog u situacijama kada dolazi do prekida rada odlukom državnog organa  definisan je članom 103. Zakona o radu i članom 25. Kolektivnog ugovora.

Pajković je podsjetila da tokom prinudne obustave rada zaposleni može primati platu u visini od 60 posto prema Zakonu o radu, a kolektivnim ugovorom zaposleni treba da dobijaju 70 odsto od plate, pošto je do prekida rada došlo bez njihove krivice.

Ovu vrstu prekida može inicirati sami poslodavac, inspekciji organ ili kao u ovom slučaju Vlada, a može uslijediti i onda kada su u pitanju elementarne nepogode. Obaveza poslodavca je da zaposlenom prilikom prekida uruči akt u kojem se navodi koji su uslovi prekida rada, do kada će trajati i iznos zarade u tom periodu. Ovakav sistem isplaćivanja zarade moguć je 4 mjeseca u toku jedne godine.

Kolektivnim ugovorom su predviđene iste ove okolnoste s tim što postoji obaveza da se isplaćuje 70 odsto zarade i  taj period može da traje 7 mjeseci.

“Poslodavac nema granicu koju će platu odrediti zaposlenom ali ona prema Zakonu ona ne može biti niža od minimalne prosjene zarade u Crnoj Gori”, objasnila je Pajković.

Ona je primijetila da se već nagovještava miješanje neplaćenog odsustva sa posla i mirovanja radnog odnosa i ovog aktuelnog instituta, iako su to potpuno drugačije situacije.

“U ovoj sadašnjoj situaciji poslodavac ima obavezu da zaposlene pošalje na prinudni odmor i da im za to vrijeme isplati zarade. Neplaćeno odsustvo se može dati, ono je diskrekciono pravo, na zahtjev odnosno predlog zaposlenog što znači da se u ovom slučaju ne može primijeniti. Mirovanje odnosa može se tražiti i dobiti kada se ide na liječenje, usavršavanje, odlazak na neku javnu funkciju što opet nije slučaj kao što imamo sada”, pojasnila je Pajković.

Ona je ukazala i da u slučajevima kada neko ima ugovor o djelu to znači da nije u radnim odnosu. Ti ugovori  služe za obavljanje nekih povremenih i privremenih poslova koji nijesu djelatnost samog poslodavca.

“To što se kod nas taj ugovor vrlo često zloupotrebljava, to je druga tema. To je dvostrani ugovor koji obavezuje naručioca posla i onoga ko treba posao da ga izvrši i logično je da ako ne dođe do realizacije, ugovor se može raskinuti bez posledica”. dodala je Pajković.

 

Share This Post

Google1Yahoo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *