Home » Featured » Ne produžavaju ugovore na određeno

Ne produžavaju ugovore na određeno

U vrijeme pandemije koronavirusa poslodavci nijesu produžili veliki broj ugovora o radu na određeno vrijeme, pokazale su kontrole Inspekcije rada, iz koje objašnjavaju i da je to njihovo zakonsko pravo.

“Mnogo je ugovora na određeno vrijeme, samim tim mislim da veliki broj ugovora sada nije produžen. Inspekcija je tu nemoćna, jer je to u skladu sa zakonom”, saopštila je glavna inspektorka rada, Angelina Međedović. za Jutarnji program TVCG.

Prema njenim riječima, za sada nije bilo pritužbi nijesu isplaćivane martovske zarade, koje poslodavci treba da radicima isplate do kraja aprila.

Međedović se da će svi poslodavci biti u prilici da isplate martovske zarade, jer se radilo do 15. marta.

Ona navodi i da je generalno još uvijek stabilno stanje u dijelu radnih prava, za one zaposlene koji imaju validne ugovore o radu.

U početku pandemije i posebnih mjera, došlo je, kako navodi, do konfuzije oko primjene određenih zakonskih normi, posebno u dijelu plaćenog i neplaćenog odsustva.

U tom dijelu je i bilo najviše zahtjeva i upita Inspekciji rada.

“Pitanja su se odnosila na način prestanak radnog odnosa, suočavali smo se sa tim problemom i na terenu, kao i sa nefomalnim radom. Najviše je bilo prestanaka radnog odnosa ugovora na određeno vrijeme”, ističe Međedović.

Bilo je, dodaje ona, i neregularnih aneksa ugovora o radu posebno u dijelu skraćivanja radnog vremena.

“Reagovali smo kod jednog velikog poslodavca i naložili da se aneksi ugovora stave van snage, jer nijesu bili u skladu sa zakonom”, tvrdi  Međedović.

Share This Post

Google1Yahoo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *