Home » Featured » Unija sindikata: Naknade za majke ne bi trebalo da zavise od uplate doprinosa

Unija sindikata: Naknade za majke ne bi trebalo da zavise od uplate doprinosa

USSCG

Unija slobodnih sindikata Crne Gore zatražiće od Ministarstva rada i socijalnog staranja da preispita uslov da je za ostarivanje prava na isplatu naknada majkama sa troje i više djece koje su ostvarile 25 odnosno 15 godina staža, ili bile na evidenciji Zavoda za pošljavanje 15 godina, potrebno da su im poslodavci uredno uplaćivali poreze i doprinose.

Lidija Pejović iz Unije kaže da je riječ o naknadi koja ne bi trebalo da zavisi od uplate doprinosa.

„Ovdje se ne radi o penziji gdje je potrebno uplaćivati doprinose da bi je neko ostvario. Stav Unije slobodnih sindikata će biti da se uputi pismo resornom ministarstvu da se preispita i vidi da li je to kroz podzakonska akta na taj način i definisano, jer mi sva ta akta još nijesmo dobili. Naše mišljenje je da nadoknada nije penzija. Na evidenciji Poreske uprave postoji da je neko radio u određenom periodu i nije on kriv što mu neko nije uplaćivao doprinose, to ne bi smjela da bude nikakva smetnja,“ kazala je Pejović za radio Antena M.

Ministarka rada i socijalnog stranja Zorica Kovačević pozvala je majke troje i više djece koje bi od 1. januara trebalo da počnu da primaju naknadu od države, da na vrijeme kod poslodavaca provjere urednost uplaćivanja poreza i doprinosa kako bi izbjegle eventualne neprijatnosti  i mogle da ostvare to pravo.

“Biće tu velikih problema. Bez obzira što imaju upisan radni staž u knjižicu, ukoliko poslodavac nije redovno uplaćivao poreze i doprinose, žene neće moći da ostvare to pravo. Zato nam je potrebno da vučemo iz sistema penzijskog i poreskog kvalitetnu i tačnu dokumentaciju vezanu za uplatu poreza i doprinosa”, rekla je Kovačević Dnevnim novinama.

Unija slobodnh sindikata je inicijator uvođenja naknade za majke troje više djece, koje je kao predlog izmjena i dopuna zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti  u skupštinsku proceduru predložio poslanik Aleksandar Damjanović.

Poziv majkama koje imaju pravo na naknadu da provjere urednost uplaćivanja poreza i doprinosa

Share This Post

Google1Yahoo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *